Έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ συγκαλεί την ερχόμενη Τρίτη 16 Απριλίου, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.

«Μετά τις ιρανικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ, συγκάλεσα έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, την Τρίτη.

Στόχος μας είναι να συμβάλουμε στην αποκλιμάκωση και την ασφάλεια της περιοχής», ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ με ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ».

Την ίδια στιγμή, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, δήλωσε ότι το Ισραήλ έδειξε ότι είναι δυνατό και ότι μπορεί να υπερασπιστεί τα εδάφη του, απωθώντας την ιρανική επίθεση κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, μαζί με ισχυρούς συμμάχους. «Το Ιράν έχει απομονωθεί με την επιθετική συμπεριφορά του, με την οποία θέλει να αποσταθεροποιήσει όλη την περιοχή», δήλωσε. «Και οι ικανότητες του Ισραήλ είναι ισχυρές».

Ακόμη, η Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε ότι το Ιράν έφερε συνειδητά τη Μέση Ανατολή στο χείλος του γκρεμού μετά την εκτόξευση εκατοντάδων ρουκετών, μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων κατά του Ισραήλ. Το Ιράν «σχεδόν βύθισε μια ολόκληρη περιοχή στο χάος», επέμεινε η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, κατά τη διάρκεια σύντομης ομιλίας της στο Βερολίνο.

Η Αναλένα Μπέρμποκ κάλεσε το Ιράν να μην προβεί σε περαιτέρω επιθέσεις, μεταξύ άλλων μέσω αντιπροσώπων, καθώς μια περιφερειακή κλιμάκωση θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες. Κάλεσε επίσης «όλους τους παράγοντες στην περιοχή να ενεργήσουν ‘με σύνεση’, γιατί ο φαύλος κύκλος της κλιμάκωσης πρέπει να σπάσει».

Παράλληλα, ο Καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κίνα, κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση μετά τα ιρανικά πλήγματα. «Δεν μπορούμε παρά να καλέσουμε όλους, και κυρίως το Ιράν, να μην συνεχίσουν σε αυτόν τον δρόμο», δήλωσε στους δημοσιογράφους. Ο Καγκελάριος κατήγγειλε τη σοβαρή κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή και εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς το Ισραήλ.

Διαβάστε ακόμη

Επίθεση Ιράν στο Ισραήλ: Βρετανικά μαχητικά αναχαίτισαν ιρανικά drone – Περίπου 70 κατέρριψαν οι ΗΠΑ στη Μεσόγειο (tweet + vid)

Χακάν Φιντάν: «Η Τουρκία δεν επιθυμεί περαιτέρω κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή»

BNP Paribas: Συμφωνία για την εξαγορά του 9% της Fosun στην Ageas

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ