Ευρώπη

Μπόρις Τζόνσον: Χρέος €624 με δικαστική απόφαση – Έξι μήνες μετά δεν το έχει πληρώσει

  • newsroom


Σύμφωνα με το περιοδικό Private Eye, το χρέος υπάρχει από τον Οκτώβριο, ωστόσο ο Βρετανός πρωθυπουργός εξακολουθεί να μην το έχει διευθετήσει

Νέες αποκαλύψεις για τα οικονομικά του Μπόρις Τζόνσον βγήκαν στην επιφάνεια, καθώς σύμφωνα με έγγραφα που δημοσιεύτηκαν σήμερα (12/5/2021) εκκρεμεί χρέος ύψους 535 λιρών (624 ευρώ), το οποίο ο πρωθυπουργός της Βρετανίας δεν έχει πληρώσει εδώ και τουλάχιστον έξι μήνες.

Όπως αναφέρει το περιοδικό Private Eye, το χρέος υπάρχει από τον Οκτώβριο έπειτα από δικαστική απόφαση, ωστόσο ο Μπόρις Τζόνσον εξακολουθεί να μην το έχει διευθετήσει.

Η δικαστική απόφαση, με ημερομηνία 26 Οκτωβρίου 2020, βρέθηκε σε βάση διαδικτυακών δεδομένων αστικών δικαστηρίων της Αγγλίας και της Ουαλίας.

Η απόφαση, που περιήλθε στη γνώση των πρακτορείων ειδήσεων AFP και Reuters, δεν δίνει λεπτομέρειες σχετικά με το είδος του χρέους, ούτε τον πιστωτή. Αντιθέτως, ορίζει με σαφήνεια ως οφειλέτη τον Μπόρις Τζόνσον, με διεύθυνση τον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, την κατοικία των Βρετανών πρωθυπουργών από το 1735.

Εκπρόσωπος Τύπου του Μπόρις Τζόνσον ανέφερε πως η ομάδα του εξετάζει αυτή τη στιγμή την υπόθεση. «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι αυτό δεν έχει καμία σχέση με την ανακαίνιση του κτιρίου της Ντάουνινγκ Στριτ, όπου όλοι οι λογαριασμοί διευθετήθηκαν δεόντως, είτε από την κυβέρνηση είτε από τον πρωθυπουργό προσωπικά», συμπλήρωσε, αναφερόμενος στην ακριβή ανακαίνιση της οικίας του Τζόνσον, η οποία προκάλεσε την έναρξη έρευνας.

Η εκλογική Επιτροπή, η οποία ρυθμίζει τη χρηματοδότηση των κομμάτων και των εκλογών, ερευνά αυτή τη στιγμή τον τρόπο με τον οποίο ο Βρετανός ηγέτης χρηματοδότησε αυτές τις εργασίες, την ώρα που πλανώνται αμφιβολίες σχετικά με τη συμμετοχή, που δεν δηλώθηκε, ενός πλούσιου χορηγού του Συντηρητικού Κόμματος, με το ποσό των 58.000 λιρών (67.500 ευρώ).

Ο Μπόρις Τζόνσον επιβεβαιώνει πως πλήρωσε εξολοκλήρου από την τσέπη του το κόστος των ανακαινίσεων, που υπερέβησαν τα ετήσια κονδύλια που του διατίθενται για να διατηρεί αυτό το ακίνητο, αρνούμενος κάθε έλλειψη διαφάνειας.

Ο 56χρονος πολιτικός βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» και άλλων ερευνών. Η Αρχή, που επιβλέπει τον σεβασμό των κοινοβουλευτικών κανονισμών, έκανε γνωστό στις αρχές Μαΐου ότι ερευνά τον τρόπο με τον οποίο χρηματοδότησε ο Τζόνσον τις πολυτελείς διακοπές του στην Καραϊβική, μετά τη νίκη τους στις βουλευτικές εκλογές, στα τέλη του 2019.

Εξάλλου, σύμφωνα με δημοσιεύματα από τον βρετανικό Τύπο, πολλοί Συντηρητικοί χορηγοί προσεγγίστηκαν για να καλύψουν τα έξοδα της φροντίδας του γιου του Μπόρις Τζόνσον, Ουίλφρεντ.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Παρελθόν τα «κόκκινα» δάνεια – Προσήλωση στην επόμενη ημέρα με το βλέμμα στο Ταμείο Ανάκαμψης

Αυξήθηκαν κατά 22,5 δισ. ευρώ οι τραπεζικές καταθέσεις εν μέσω πανδημίας

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: «Πράσινο φως» για τα ομόλογα της Costamare