search icon

Ευρώπη

Brexit: Εν αναμονή ανακοινώσεων για εμπορική συμφωνία ΕΕ-Βρετανίας

Από ώρα σε ώρα αναμένεται συνέντευξη Τύπου από τον Βρετανό πρωθυπουργό - Ιρλανδός ΥΠΕΞ: Κώλυμα της τελευταία στιγμής καθυστερεί τις ανακοινώσεις για το Brexit

Κοντά στην ανακοίνωση μιας ιστορικής συμφωνίας για τις μεταξύ τους εμπορικές σχέσεις βρίσκονται Βρετανία και ΕΕ, μετά από ολονύχτιες διαπραγματεύσεις όπου βρέθηκαν στο επίκεντρο τα δικαιώματα αλιείας.

Ευρωπαίοι και Βρετανοί αξιωματούχοι πραγματοποίησαν ολονύχτιες διαπραγματεύσεις για να ολοκληρώσουν το νομικό κείμενο που θα διατηρεί το αδασμολόγητο εμπόριο αγαθών μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ θα προστατεύει επίσης τη συνεργασία σε άλλους τομείς όπως η ασφάλεια.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ερίκ Μαμέρ ανέφερε σε μήνυμά του: «Ελπίζουμε ότι θα είναι εφικτό να αρχίσουμε νωρίς το πρωί», αναφερόμενος στη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρηθεί μετά το πέρας της διαπραγμάτευσης.

Στις 7 πμ ώρα Λονδίνου αναμενόταν να επικοινωνήσουν Μπόρις Τζόνσον και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και μια ώρα μετά ο Βρετανός πρωθυπουργός να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου. Ωστόσο οι συνομιλίες συνεχίζονται ακομη και το χρονοδιάγραμμα μάλλον αλλάζει.

Τρεις διπλωματικές πηγές στην ΕΕ ανέφεραν ότι τα κράτη μέλη πλέον κινούν διαδικασίες προκειμένου να διασφαλιστεί η εφαρμογή της συμφωνίας από 1ης Ιανουαρίου 2021 αν πράγματι ανακοινωθεί πως επιτεύχθηκε σήμερα.

Το τελικό κείμενο θα πρέπει να εγκριθεί από τον Τζόνσον και τις κυβερνήσεις της ΕΕ καθώς και από τα κοινοβούλια και των δύο πλευρών.

Η λίρα ενισχύθηκε κατά 0,5% στα 1,356 δολάρια, αν και εξακολουθεί να βρίσκεται χαμηλότερα από το υψηλό δυόμισι ετών των 1,3624 $ που έφτασε την περασμένη εβδομάδα.

Διαβάστε ακόμη:

Κομισιόν: Άρχισε η ιστορική μεταφορά των εμβολίων στους 27 της ΕΕ (Vid)

Οι 5+2 πιο κερδισμένοι δισεκατομμυριούχοι του 2020

Αυτοκινητόδρομοι: Εκτός κρατικής ενίσχυσης από την πανδημία Αττική Οδός και Μορέας

 

 

 

 

Exit mobile version