Μετά το «χαστούκι», όπως ερμήνευσαν τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης τα αποτελέσματα για την παράταξή του στις βουλευτικές εκλογές, ο Εμανουέλ Μακρόν στο διάγγελμά του, σε μια κρίσιμη πολιτική στιγμή για τη χώρα του και έχοντας προχωρήσει σε μαραθώνιες συνομιλίες με τους αρχηγούς μεγάλων κομμάτων, έστειλε το μήνυμα ότι μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας δεν δικαιολογείται για την ώρα, ενώ κάλεσε την αντιπολίτευση να αναλάβει τις ευθύνες της ώστε να κυβερνηθεί η Γαλλία.

«Οι περισσότεροι ηγέτες απέκλεισαν το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας δεν δικαιολογείται μέχρι σήμερα. Πολλοί έχουν εκφράσει την επιθυμία να αναλάβουν δράση για σημαντικά ζητήματα, όπως η αγοραστική δύναμη ή η ασφάλεια. Είναι δυνατό να βρεθεί μια μεγαλύτερη πλειοψηφία για να δράσουμε» τόνισε ειδικότερα ο Γάλλος πρόεδρος.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι εναπόκειται στη βούληση των πολιτικών δυνάμεων ο σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Στο ίδιο μήνυμά του, ο Μακρόν εστίασε στην ανάγκη υλοποίησης μεταρρυθμίσεων αλλά και στη θέσπιση έκτακτων μέτρων για την ακρίβεια.

Έκανε λόγο για την ανάγκη να ξεπεραστούν οι πολιτικές διαφορές ώστε να επικρατήσει η «διαύγεια και υπευθυνότητα».

«Με εκλέξατε τον Απρίλιο επί τη βάσει ενός ξεκάθαρου προγράμματος» δήλωσε ο Mακρόν ο οποίος αναφερόμενος στις βουλευτικές εκλογές τόνισε ότι δεν μπορεί να αγνοήσει τις σημαντικές πολιτικές διαφορές που αναδείχθηκαν, ούτε όμως και το εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό της αποχής.

Συνεχίζοντας, ο Μακρόν υπογράμμισε ότι – όπως και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες – δεν υπάρχει στη Γαλλία απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία ενός κόμματος και συνεπώς θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος πολιτικής συνεννόησης. Ο Εμάνουελ Μακρόν δήλωσε πως είναι διατεθειμένος να διευρύνει την παράταξή του αλλά και να υιοθετεί αποφάσεις που κατά περίπτωση θα συγκεντρώνουν την πλειοψηφία στην γαλλική Εθνοσυνέλευση. «Αυτό δεν σημαίνει ακινησία, σημαίνει επίτευξη συμφωνιών μέσα από τον διάλογο» είπε ο Μακρόν.

Αναφέρθηκε ωστόσο στην ανάγκη ύπαρξης διαφάνειας στην πολιτική ζωή λέγοντας ότι όπως είχε υποσχεθεί πριν από τις προεδρικές εκλογές θα προωθήσει σειρά αποφάσεων σχετικών με την τόνωση της αγοραστικής ικανότητας των Γάλλων, την οικονομία, την οικολογία, την ασφάλεια, την υγεία, τη δικαιοσύνη κ.α. «Θα προτείνουμε μέτρα που θα μπορούν να υλοποιηθούν χωρίς την επιβολή πρόσθετων φόρων, ωστόσο για να επιτευχθεί αυτό είναι αναγκαίες οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις» είπε ακόμη ο πρόεδρος της Γαλλίας καταλήγοντας ότι μετά την επιστροφή του από τις συνόδους κορυφής της ΕΕ και του ΝΑΤΟ θα αξιολογήσει το μερίδιο της ευθύνης που δηλώνει ότι είναι διατεθειμένη να αναλάβει η κάθε πολιτική παράταξη με στόχο την διακυβέρνηση της Γαλλίας.

Διαβάστε ακόμη:

«Κόκκινα» δάνεια: Οι τρεις χώρες με τον υψηλότερο δείκτη – Η θέση της Ελλάδας (πίνακας)

«Καρούζος Gate»: Χωρίς «μνηστήρα» το οικόπεδο στο κέντρο της Γλυφάδας (pics)

Wall Street: Βρίσκουν βηματισμό οι δείκτες παρά τη μεταβλητότητα – Κάνει τη διαφορά ο Dow Jones (upd)