31 Ιανουαρίου 2020. Μια μέρα γιορτής για τους υπέρμαχους του Brexit στο κέντρο του Λονδίνου. Αλλά και βαθιάς θλίψης για όσους ήθελαν η χώρα να παραμείνει στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Έχουν περάσει ήδη δύο χρόνια από την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ και ο βρετανικός λαός μοιάζει πιο διχασμένος από ποτέ. Την ώρα που ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον μάχεται για την πολιτική του επιβίωση, τι λένε οι πολίτες στο Λονδίνο 24 μήνες μετά το Brexit;

«Μακάρι να είχαμε μείνει στην ΕΕ» αναφέρει η Κάρολ Χριστοφί από το Σάρεϊ Χιλς, κάνοντας βόλτα στην περιοχή Κόβεν Γκάρντεν. Η ίδια ψήφισε κατά του Brexit και ανησυχεί για το μέλλον των παιδιών της: Έχει δύο κόρες 17 και 21 ετών, οι οποίες θα ήθελαν να σπουδάσουν στο εξωτερικό.

Πλέον οι Βρετανοί μπορούν μεν να ζουν και να εργάζονται όπου θέλουν, ωστόσο με ειδική βίζα, η οποία κοστίζει. Το ίδιο ισχύει και για τους πολίτες χωρών της ΕΕ, πολλοί εκ των οποίων προ Brexit ήθελαν να μεταναστεύσουν εδώ. Η Χριστοφί σημειώνει ότι πλέον στη Μ. Βρετανία αναζητούν όλοι προσωπικό, στη γαστρονομία, το λιανικό εμπόριο, παντού.

Τεράστιες ελλείψεις στην αγορά εργασίας

To ίδιο παρατηρεί και η Αμάντα Χίτσκοκ, η οποία κλείνει συμβάσεις παροχής υπηρεσιών καθαριότητας με μεγάλα γραφεία ή άλλους επαγγελματικούς χώρους στο Σίτι του Λονδίνου.

«Υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε καθαριστές ή προσωπικό ασφαλείας» παρατηρεί η Χίτσκοκ, εκτιμώντας ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν εφάρμοσε σωστά όσα προέβλεπε η έξοδος από την ΕΕ. «Πραγματικά μας έβαλαν σε μπελάδες» σημειώνει. Και η Χίτσκοκ είχε ψηφίσει υπέρ της παραμονής της Μ. Βρετανίας στην ΕΕ στο δημοψήφισμα του 2016. «Δεν ανήκω σε κανένα κόμμα», λέει χαρακτηριστικά.

Διαβάστε τη συνέχεια του κειμένου στην DW