Ευρώπη

EBΑ: Συνολικό έλλειμμα 135 δισ. ευρώ παρουσίαζουν οι μεγάλες τράπεζες

  • newsroom


Πρόκειται για τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (EBA) για την εφαρμογή της διεθνούς συμφωνίας Βασιλεία ΙΙΙ

Οι μεγάλες τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιμετωπίζουν συνολικό έλλειμμα 135 δισ. ευρώ για να μπορέσουν να συμμορφωθούν με τους όρους της Βασιλείας ΙΙΙ έως το 2027, που σημαίνει ότι πρέπει να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους κατά τουλάχιστον 24,4%, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA).

Όπως αναφέρει το Reuters η EBA ολοκληρώνει τις συστάσεις της προς την Ε.Ε. σχετικά με τις τελικές απαιτήσεις της Βασιλείας ΙΙΙ, που πρέπει να εκπληρωθούν έως το 2027, 20 έτη μετά την χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-2009 που οδήγησε σε διάσωση τραπεζών με χρήματα φορολογουμένων.

Η Βασιλεία ΙΙΙ είναι μία διεθνής συμφωνία που περιλαμβάνει σειρά μέτρων που έχουν ως στόχο την ενίσχυση του ρυθμιστικού πλαισίου, της εποπτείας και της διαχείρισης κινδύνου στο τραπεζικό σύστημα. Αξιωματούχοι της EBA είπαν σε δημόσια ακρόαση ότι οι μεγαλύτερες από τις 189 τράπεζες που συμμετείχαν στην έρευνα αντιμετωπίζουν και το μεγαλύτερο έλλειμμα.

Ενώ το σύνολο των κεφαλαιακών απαιτήσεων ανέρχεται στα 135 δισ. ευρώ, σχεδόν αποκλειστικά μεταξύ των μεγάλων τραπεζών, αυτό θα μπορούσε να υποχωρήσει στα 58,7 δισ. ευρώ εάν κατάφερναν να διατηρήσουν την κερδοφορία τους στο μεταβατικό διάστημα, αντί να συγκεντρώνουν νέα κεφάλαια.

Οι τράπεζες έχουν πολλά χρόνια να καλύψουν το κενό και για το ήμισυ από αυτές η μέση ελάχιστη αύξηση κεφαλαίου θα ήταν πολύ χαμηλότερη σε περίπου 10%, δήλωσαν αξιωματούχοι της EBA.

Η επιτροπή της Βασιλείας για την τραπεζική εποπτεία, η οποία συνέταξε τη σύμβαση της Βασιλείας ΙΙΙ, και οι υπουργοί οικονομικών της ΕΕ συμφώνησαν ότι δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των συνολικών κεφαλαιακών απαιτήσεων.
Οι τραπεζίτες λένε ότι μια αύξηση περίπου 20% θεωρείται σημαντική, ειδικά όταν οι δανειστές βρίσκονται υπό πίεση από τις αγορές και τους επενδυτές για να δείξουν ότι διαθέτουν κεφαλαιακά αποθέματα που υπερβαίνουν τις ελάχιστες απαιτήσεις.