Ευρώπη

EMA για εμβόλιο AstraZeneca: Οι ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να συνεχίσουν τους εμβολιασμούς

  • newsroom


Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή χαρακτήρισε τη διακοπή των εμβολιασμών προληπτικό μέτρο, σημειώνοντας ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το εμβόλιο προκάλεσε τους θρόμβους

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το εμβόλιο AstraZeneca για τον κορωνοϊό, παρά την έναρξη έρευνας για τις περιπτώσεις θρομβοεμβολικών επεισοδίων μεταξύ των εμβολιασμένων ατόμων.

Τα περιστατικά αυτά οδήγησαν τη Δανία, τη Νορβηγία και άλλες έξι χώρες να διακόψουν τις εκστρατείες ανοσοποίησης με το συγκεκριμένο σκεύασμα.

Η θέση της επιτροπής ασφάλειας του ΕΜΑ «είναι ότι τα πλεονεκτήματα του εμβολίου εξακολουθούν να υπερισχύουν των κινδύνων», καθώς και ότι «το εμβόλιο μπορεί να συνεχίσει να χορηγείται κατά τη διάρκεια της έρευνας» που έχει ξεκινήσει, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των θρομβοεμβολικών επεισοδίων μεταξύ των εμβολιασμένων ατόμων δεν είναι υψηλότερος αυτού που έχει παρατηρηθεί στον γενικό πληθυσμό», αναφέρεται ακόμη.

Επισημαίνεται δε ότι η διακοπή των εμβολιασμών αποτελεί προληπτικό μέτρο, καθώς επί του παρόντος δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι το εμβόλιο προκάλεσε αυτούς τους θρόμβους.

Διαβάστε ακόμη

Motor Oil: Τελική ευθεία για την ομολογιακή έκδοση των €200 εκατ. – Πού θα κατευθυνθούν τα κεφάλαια

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Πέρασαν τα πρώτα πακέτα στο ΧΑ – Οι Ολλανδοί πουλούν το 28% (Upd)

Ο «λευκός καπνός» για την Τράπεζα Πειραιώς, το «happy end» για τον Ολλανδό και τον Περιστέρη και το νέο story της Euromedica