Ευρώπη

Κορωνοϊός: Και η Νορβηγία αναστέλλει τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο AstraZeneca

  • newsroom


Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η αναστολή της χρήσης του εμβολίου γίνεται προσωρινά – Αυστρία, Ιταλία και άλλες τέσσερις χώρες διακόπτουν τους εμβολιασμούς από συγκεκριμένη παρτίδα

Μετά τη Δανία, και η Νορβηγία ανακοίνωσε σήμερα την αναστολή των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσαν οι υγειονομικές Αρχές της χώρας, η αναστολή της χρήσης του εμβολίου γίνεται προσωρινά.

Νωρίτερα, η Δανία έλαβε μια παρόμοια απόφαση, καθώς ενδέχεται η χρήση του εμβολίου να συνδέεται με τον σχηματισμό αιματικών θρόμβων.

«Στη Νορβηγία κάνουμε μια παύση των εμβολιασμών με AstraZeneca», δήλωσε ο Γκέιρ Μπούχολμ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Περιμένουμε πληροφορίες για να δούμε αν υπάρχει σχέση ανάμεσα στον εμβολιασμό κι αυτό το περιστατικό αιματικών θρόμβων».

Έξι χώρες διακόπτουν συγκεκριμένη παρτίδα

Παράλληλα, η Αυστρία και η Ιταλία διέκοψαν τη χρήση εμβολίων από συγκεκριμένη παρτίδα της AstraZeneca, για όσο διαρκεί η έρευνα για έναν θάνατο από θρόμβωση και ένα περιστατικό πνευμονικής εμβολής.

Επίσης, άλλες τέσσερις χώρες, η Εσθονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο και η Λετονία, έχουν διακόψει τη χρήση εμβολίων της παρτίδας αυτής για όσο θα συνεχίζονται οι έρευνες.

Σύμφωνα με το Reuters, ειδικοί του τομέα υγείας δηλώνουν ότι δεν υπάρχουν ικανά στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι το εμβόλιο της AstraZeneca δεν πρέπει να χορηγείται και ότι τα περιστατικά εμφάνισης θρόμβων αντιστοιχούν στο ποσοστό εμφάνισης τέτοιων περιστατικών στον γενικό πληθυσμό.

«Πρόκειται για υπερβολικά προσεκτική προσέγγιση, που βασίζεται σε ορισμένα μεμονωμένα περιστατικά στην Ευρώπη», δήλωσε ο Stephen Evans, καθηγητής Φαρμοακοεπιδημιολογίας στο London School of Hygiene & Tropical Medicine. «Το πρόβλημα με τα σποραδικά περιστατικά για ύποπτες παρενέργειες σε ένα εμβόλιο είναι η τεράστια δυσκολία διάκρισης ανάμεσα σε μία άμεση συνέπεια και την σύμπτωση», είπε προσθέτοντας ότι ο Covid-19 έχει ισχυρή σύνδεση με τη δημιουργία θρόμβων.

Καθησυχάζει ο EMA

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε χθες ότι δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία που να συνδέουν το εμβόλιο της AstraZeneca με τα δύο περιστατικά στην Αυστρία.

Επίσης, ο EMA ανακοίνωσε ότι η συχνότητα των θρομβοεμβολικών περιστατικών σε ανθρώπους που έχουν λάβει το εμβόλιο της AstraZeneca δεν είναι υψηλότερη από τη συχνότητα που παρατηρείται στον γενικό πληθυσμό, με 22 τέτοια περιστατικά μεταξύ των 3 εκατ. ατόμων που είχαν λάβει το εμβόλιο μέχρι τις 9 Μαρτίου.

Διαβάστε ακόμη

Motor Oil: Τελική ευθεία για την ομολογιακή έκδοση των €200 εκατ. – Πού θα κατευθυνθούν τα κεφάλαια

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Πέρασαν τα πρώτα πακέτα στο ΧΑ – Οι Ολλανδοί πουλούν το 28% (Upd)

Ο «λευκός καπνός» για την Τράπεζα Πειραιώς, το «happy end» για τον Ολλανδό και τον Περιστέρη και το νέο story της Euromedica