«Η φαρμακοβιομηχανία καταγράφει κέρδη ρεκόρ»;

Το συμπέρασμα της DW: Πρόκειται περί ανακρίβειας. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το hashtag #pfizergate αναπαράγει συνεχώς τον ισχυρισμό ότι η πανδημία του κορωνοϊού έχει γίνει χρυσωρυχείο για τη φαρμακοβιομηχανία.

«Η παράνοια του εμβολιασμού ρίχνει νερό στον μύλο των φαρμακευτικών», γράφει ένας χρήστης στο Twitter. Αλλά και ο πρόεδρος του παγκοσμίου ιατρικού συνδέσμου, Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερι, μιλώντας στην Γερμανική Ραδιοφωνία (SWR), στηλιτεύει τα «ανήθικα κέρδη εκείνων που παρασκευάζουν το εμβόλιο».

Είναι αλήθεια ότι ο τζίρος της BioNTech και της Pfizer έχει αυξηθεί σημαντικά. Συγκεκριμένα, ο τζίρος της BioNTech, επιχείρησης με έδρα το Μάιντς της Γερμανίας, έχει εκτοξευθεί από 500 εκ. ευρώ το 2020 σε περισσότερα από 17 δισ. ευρώ το 2021. Την ίδια στιγμή η μετοχή της εταιρείας ανέβηκε από τα 11 ευρώ τον Οκτώβριο του 2019 στα 153 ευρώ τον Φεβρουάριο του 2022.

Όσο για τον αμερικανικό όμιλο Pfizer, το 2021 κατάφερε να αυξήσει τον τζίρο του, σύμφωνα με στοιχεία της ίδιας της εταιρείας, κατά 95% σε σχέση με το 2020. Σήμερα ο συνολικός τζίρος ανέρχεται σε 81 δισ. δολάρια, εκ των οποίων 36 δισ. αναλογούν στο φαρμακευτικό σκεύασμα Comimaty, που η εταιρεία ανέπτυξε από κοινού με την BioNTech. Από την πανδημία έχει επωφεληθεί και η ελβετική φαρμακοβιομηχανία Roche, δεύτερη σε μέγεθος παγκοσμίως, η οποία παρασκευάζει μοριακά τεστ, αλλά και τεστ αντιγόνων. Το 2021 ο τζίρος της αυξήθηκε κατά 9%, για να φτάσει τα 59 δισεκατομμύρια ευρώ.

Είναι όμως εξίσου αλήθεια ότι ο τζίρος των φαρμακευτικών εταιρειών αυξάνεται διαρκώς, εδώ και 20 χρόνια. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο παγκόσμιος τζίρος του κλάδου στην περίοδο 2001-2020 έχει αυξηθεί από τα 390 δις δολάρια στα 1,27 τρισεκατομμύρια δολάρια!

Η εταιρεία συμβούλων Ernst & Young (ΕΥ) εκτιμά πάντως ότι μία αύξηση τζίρου λόγω πανδημίας αποτελεί μάλλον παροδικό φαινόμενο. «Το 2021 ο τζίρος των πέντε πιο σημαντικών εμβολίων ανερχόταν σε 57 δισ. δολάρια, αλλά η προβολή των στοιχείων αυτών στο μέλλον μας δείχνει ότι το 2026 δεν θα ξεπεράσει τα 15 δισ. δολάρια», λέει στην DW ο αναλυτής της EY Αλεξάντερ Νιούκεν.

Για να συγκρίνουμε τα μεγέθη: Σύμφωνα με την EY, το 2021, τα πέντε πιο σημαντικά παρασκευάσματα για τον καρκίνο απέφεραν τζίρο 40 δισ. δολαρίων, ενώ η πρόγνωση για το 2026 κάνει λόγο για 68 δισ. δολάρια.

Διαβάστε τη συνέχεια στην DW