Ευρώπη

Eurogroup: Συναγερμός για τη μετάλλαξη Δέλτα και τη φορολόγηση των ψηφιακών κολοσσών

  • Βασίλης Δαλιάνης


Λίγες μόλις ώρες πριν την έναρξη του Eurogroup η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε επισήμως ότι παγώνουν όλες οι διαδικασίες για τη φορολόγηση των τεχνολογικών κολοσσών

Η φορολόγηση των αμερικανικών ψηφιακών και τεχνολογικών κολοσσών από την Ευρωπαϊκή Ένωση μπαίνει στον πάγο, τουλάχιστον μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο.

Η τραπεζική ένωση, οι συμφωνίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες και οι επιπτώσεις ενός ενδεχόμενου σκληρού τετάρτου κύματος της πανδημίας λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, ήταν μερικά μόνο από τα ζητήματα που απασχόλησαν, όχι μόνο τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, αλλά και την υπουργό Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζάνετ Γέλεν, η οποία συμμετείχε στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup.

Το παραπάνω δείχνει ότι η συνεδρίαση του «κονκλάβιου» των 19 υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ήταν κάτι περισσότερο από κρίσιμη καθώς η τελευταία φορά που συμμετείχε και η Ουάσιγκτον σε ένα Eurogroup ήταν το 2011, όταν ο τότε πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έστειλε τον υπουργό Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ ώστε να αποτραπεί η έξοδος της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ.

Λίγες μόλις ώρες πριν την έναρξη του Eurogroup η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε επισήμως ότι παγώνουν όλες οι διαδικασίες για τη φορολόγηση των τεχνολογικών κολοσσών, καθώς υπό την ασφυκτική πίεση της Ουάσινγκτον, οι Βρυξέλλες αποφάσισαν να περιμένουν τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στο πλαίσιο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης αναφορικά με την φορολόγηση των πολυεθνικών εταιρειών.

Η φορολόγηση των ψηφιακών κολοσσών, την οποία αναγκάστηκε να παγώσει η ΕΕ, δημιουργεί ένα ακόμη πρόβλημα στο λεγόμενο ζήτημα των «ιδίων πόρων». Ήτοι το πώς ακριβώς θα καταφέρει η ΕΕ να αποπληρώσει τα χρήματα που δανείστηκε από κοινού και εξ ονόματος των 27 κρατών – μελών της για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας της Covid-19.

Δεύτερο σημαντικό ζήτημα που απασχόλησε τους 19 υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης στο αποψινό Eurogroup και θα απασχολήσει και τους συναδέλφους τους στο αυριανό ECOFIN (σ.σ σε αυτό συμμετέχουν οι 27 υπουργοί Οικονομικών όλης της ΕΕ) έχει να κάνει με τα εργαλεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα κράτη – μέλη για να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες ενός τετάρτου και ενδεχομένως δυσκολότερου, κύματος της πανδημίας.

Ορισμένα κράτη – μέλη της ΕΕ, όπως η Φινλανδία, ζητούν, για καθαρά εσωτερικούς πολιτικούς λόγους, να μην υπάρξει καμία περίπτωση επανάληψης της διαδικασίας κοινού ευρωπαϊκού δανεισμού, αλλά όποια κράτη – μέλη δεν καταφέρουν να καταγράψουν μεγάλη ανάπτυξη εντός του 2021 και του 2022 και χρειαστούν επιπλέον στήριξη, τότε να καταφύγουν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός, ο οποίος παρόλο που προσφέρει δανεισμό με εξαιρετικά ευνοϊκά επιτόκια, θεωρείται, κυρίως σε κράτη – μέλη του ευρωπαϊκού νότου, ως συνώνυμο των «μνημονίων».

Αύριο θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων της ΕΕ (ECOFIN) κατά τη διάρκεια του οποίου, σύμφωνα με πηγές του newmoney.gr, αναμένεται να λάβει το πράσινο φως το ελληνικό πρόγραμμα ανάπτυξης, με κάποιους αστερίσκους αναφορικά με τη δανειοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Κάτι το οποίο αρνήθηκε επισήμως ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Σε κάθε περίπτωση οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ θα κληθούν να εγκρίνουν το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της Ελλάδας, που ήδη έχει λάβει το πράσινο φως από την Κομισιόν. Στο πλαίσιο αυτό θα συζητηθεί η εφαρμογή και η πρόοδος του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) ως προς την αποτελεσματικότητά του για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο πρόεδρος του Eurogroup, ο Ιρλανδός Πασκάλ Ντόναχιου τόνισε ότι η δημοσιονομική στήριξη είναι ακόμα απαραίτητη αλλά παράλληλα θα πρέπει να βρεθεί μια κοινή πολιτική για την εποχή μετά την πανδημία. Ο κ. Ντόνιαχιου αναφέρθηκε ακόμα στο λεγόμενο «ψηφιακό ευρώ»,τονίζοντας ότι οι πολίτες της ζώνης του ευρώ θα έχουν πρόσβαση, χωρίς κόστος, σε ένα απλό, καθολικά αποδεκτό, ασφαλές και αξιόπιστο μέσο πληρωμής. Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι το ψηφιακό ευρώ θα εξακολουθούσε να είναι ευρώ: όπως τα τραπεζογραμμάτια αλλά σε ψηφιακή μορφή.

Ο Επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι αναφέρθηκε στη συμμετοχή της υπουργού των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, υπογραμμίζοντας ότι στο αυριανό ECOFIN αναμένεται να εγκριθούν 12 σχέδια ανάκαμψης ισάριθμων κρατών- μελών της ΕΕ. (σ.σ η Ελλάδα βρίσκεται στα πρώτα κράτη – μέλη που κατέθεσαν αντίστοιχο σχέδιο).

Διαβάστε περισσότερα

Προς μονιμοποίηση του μειωμένου ΦΠΑ 13% σε Εστίαση – Τουρισμό

Άνοδος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στις τιμές εξοχικών στις Κυκλάδες- Αναλυτικοί πίνακες

Μητσοτάκης: Μόνο οι εμβολιασμένοι και καθήμενοι σε κλειστούς χώρους εστίασης από 16 Ιουλίου