Κράτος – προαγωγό της τρομοκρατίας χαρακτήρισε τη Ρωσία το Ευρωκοινοβούλιο (ΕΚ), το οποίο ενέκρινε ψήφισμα σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν ότι οι εσκεμμένες επιθέσεις και θηριωδίες που διαπράττονται εναντίον αμάχων στην Ουκρανία από τον ρωσικό στρατό και άλλες δυνάμεις που ελέγχονται από αυτόν, η καταστροφή μη στρατιωτικών υποδομών και άλλες σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς και ανθρωπιστικού δικαίου, συνιστούν τρομοκρατικές πράξεις και εγκλήματα πολέμου.

Υπό αυτό το πρίσμα, αναγνωρίζουν τη Ρωσία ως κράτος – προαγωγό της τρομοκρατίας και ως κράτος που χρησιμοποιεί μέσα τρομοκρατίας. Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 494 ψήφους υπέρ, 58 κατά και 44 αποχές.

Αναγκαίο ένα νομικό πλαίσιο της ΕΕ

Με δεδομένο ότι η ΕΕ δεν μπορεί επί του παρόντος να χαρακτηρίσει επισήμως κράτη – προαγωγούς της τρομοκρατίας, το Ευρωκοινοβούλιο καλεί την ΕΕ και τα κράτη – μέλη της να θεσπίσουν το κατάλληλο νομικό πλαίσιο και να εξετάσουν το ενδεχόμενο να ενταχθεί η Ρωσία σε αυτόν τον κατάλογο.

Όπως αναφέρει το ΕΚ, αυτό θα ενεργοποιήσει μια σειρά σημαντικών περιοριστικών μέτρων κατά της Μόσχας και θα έχει θεμελιώδεις περιοριστικές επιπτώσεις στις σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία.

Παράλληλα, οι ευρωβουλευτές καλούν το Συμβούλιο να συμπεριλάβει στον κατάλογο των τρομοκρατών της ΕΕ τη ρωσική παραστρατιωτική οργάνωση «ομάδα Βάγκνερ», το 141ο Ειδικό Μηχανοκίνητο Σύνταγμα (γνωστό και ως «Kadyrovites»), καθώς και άλλες ένοπλες ομάδες, πολιτοφυλακές και ένοπλες δυνάμεις υπό ρωσικό έλεγχο που χρηματοδοτούνται από τη Ρωσία.

«Να απομονωθεί κι άλλο η Ρωσία»

Επίσης, το Ευρωκοινοβούλιο καλεί την ΕΕ να απομονώσει περαιτέρω τη Ρωσία διεθνώς, μεταξύ άλλων όσον αφορά τη συμμετοχή της σε διεθνείς οργανισμούς και φορείς όπως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Οι ευρωβουλευτές επιθυμούν ακόμη να μειωθούν οι διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσία, οι επαφές της ΕΕ με επίσημους Ρώσους αντιπροσώπους να περιοριστούν στο απολύτως ελάχιστο, καθώς και να κλείσουν και να απαγορευτούν τα ρωσικά ιδρύματα στην ΕΕ που διαδίδουν κρατική προπαγάνδα σε όλο τον κόσμο.

«Να ολοκληρωθεί η 9η δέσμη κυρώσεων»

Στο πλαίσιο των κλιμακούμενων τρομοκρατικών ενεργειών του Κρεμλίνου εναντίον Ουκρανών αμάχων, το ψήφισμα καλεί ακόμη τα κράτη – μέλη της ΕΕ στο Συμβούλιο να ολοκληρώσουν γρήγορα τις εργασίες τους για το ένατο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Επίσης, οι ευρωβουλευτές επιθυμούν οι χώρες της ΕΕ να προλαμβάνουν, να διερευνούν και να διώκουν ενεργά κάθε καταστρατήγηση των υφιστάμενων κυρώσεων και, μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να εξετάζουν πιθανά μέτρα κατά των χωρών που προσπαθούν να βοηθήσουν τη Ρωσία να παρακάμψει τα περιοριστικά μέτρα που έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα (21.11.2022) η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ με ψήφισμα που εγκρίθηκε ομόφωνα, αναγνώρισε τη Ρωσία ως κράτος – τρομοκράτη. Μεταξύ άλλων, οτ ψήφισμα απευθύνει έκκληση για τη σύσταση ειδικού Διεθνούς Δικαστηρίου για τη ρωσική επιθετικότητα.

Διαβάστε ακόμη

Σταϊκούρας προς τράπεζες: «Αυξήστε τώρα τα επιτόκια καταθέσεων»

JP Morgan: Κομβικό σημείο για την πορεία της Ελλάδας οι εκλογές του 2023

Σε ιστορικό χαμηλό η μετοχή της Credit Suisse – Οι πελάτες «σήκωσαν» 84 δισ. φράγκα σε διάστημα 40 ημερών