Καθώς αρκετές από τις κορυφαίες μετοχές του τομέα της άμυνας στην Ευρώπη σημείωσαν άνοδο σχεδόν 20% μέσα στο 2026, οι επενδυτές θεωρούν πλέον τον τομέα ως μακροπρόθεσμη επένδυση, επηρεασμένοι τόσο από τις τρέχουσες εντάσεις στη Βενεζουέλα και τη Γροιλανδία, όσο και από τις μακροπρόθεσμες ανησυχίες σχετικά με τις αμυντικές δυνατότητες της ηπείρου και το μέλλον του ΝΑΤΟ.
Ο Ραφαέλ Θούιν, επικεφαλής στρατηγικών κεφαλαιαγορών στην Tikehau Capital, δήλωσε ότι πολλαπλοί παράγοντες — συμπεριλαμβανομένης της συνεχιζόμενης απειλής από τη Ρωσία και του τέλους της αμυντικής προστασίας που προσέφεραν οι ΗΠΑ στην Ευρώπη — υποστηρίζουν αυτό που ο ίδιος αποκαλεί «μεγάλη τάση».
Ο ίδιος δήλωσε ότι η «εξάντληση» της ευρωπαϊκής ασφάλειας, μετά από δεκαετίες υποεπένδυσης, πρέπει τώρα να αντιμετωπιστεί επειγόντως.
Προσέθεσε ότι το τέλος της αμερικανικής «ομπρέλας» άμυνας στην Ευρώπη αποτελεί κεντρικό πυλώνα του επενδυτικού θέματος. «Όποια κυβέρνηση και αν έρθει στη συνέχεια, σίγουρα δε θα πληρώσει για την ευρωπαϊκή ασφάλεια».
Οι παγκόσμιες αμυντικές δυνατότητες βρέθηκαν στο επίκεντρο της προσοχής λόγω των γεωπολιτικών αναταραχών που σημάδεψαν την πρώτη εβδομάδα του 2026.
Την ανατροπή του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο από τις αμερικανικές δυνάμεις στις 3 Ιανουαρίου ακολούθησαν νέες εντάσεις σχετικά με τη Γροιλανδία και πιθανές ρωγμές στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ.
Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ «χρειάζονται» τη Γροιλανδία για την «εθνική ασφάλεια», θέτοντας ερωτήματα για το μέλλον της διατλαντικής συμμαχίας και υποβάλλοντας τις μακροπρόθεσμες ευρωπαϊκές αμυντικές δυνατότητες σε νέα εξέταση. Ξεχωριστά, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο υπέγραψαν την περασμένη εβδομάδα μια δήλωση προθέσεων για την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία σε περίπτωση ειρηνευτικής συμφωνίας.
Η Ανίκα Γκούπτα, διευθύντρια μακροοικονομικής έρευνας στη WisdomTree, δήλωσε ότι η στασιμότητα στις ειρηνευτικές προσπάθειες στην Ουκρανία, οι εντάσεις στη Γροιλανδία και η επιχείρηση στη Βενεζουέλα αποτελούν νέους καταλυτικούς παράγοντες για την άμυνα το 2026, μετά από ένα έτος-ρεκόρ το 2025.
Ο δείκτης Stoxx Europe Total Market Aerospace and Defense Index έκλεισε το 2025 με άνοδο 56,5%.
Παρά τις ισχυρότερες προσδοκίες για ανάπτυξη και κέρδη, οι ευρωπαϊκές μετοχές του τομέα της άμυνας εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με έκπτωση σε σχέση με τις αντίστοιχες των ΗΠΑ, με περίπου 28 φορές τα κέρδη έναντι 30 φορές στις ΗΠΑ.
Οι επενδυτές επισημαίνουν τις δεσμεύσεις δαπανών τόσο σε εθνικό όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της πρωτοβουλίας Rearm Europe ύψους 800 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς και την αυξανόμενη πολιτική υποστήριξη για την κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων.
Ο Θούιν δήλωσε πως «γνωρίζουμε ότι τώρα στοχεύουμε συλλογικά στο 2,5% του ΑΕΠ σε στρατιωτικό εξοπλισμό και στρατιωτικές δαπάνες, και έως και 5% αν συμπεριλάβουμε την ασφάλεια και την κυβερνοασφάλεια — αυτό θα χρειαστεί χρόνια για να υλοποιηθεί».
Προσέθεσε πως «υπάρχει επίσης μια ισχυρή βούληση μεταξύ των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να διασφαλίσουν ότι ιδιωτικά κεφάλαια επενδύονται επίσης σε αυτόν τον τομέα. Οι ευρωπαϊκές αποταμιεύσεις μπορούν επίσης να χρηματοδοτήσουν αυτή την προσπάθεια για μεγαλύτερη ανθεκτικότητα, μεγαλύτερη κυριαρχία, στην άμυνα και αλλού. Αυτό είναι επίσης ένα πολύ ενθαρρυντικό σημάδι και πιθανώς μια μακροπρόθεσμη τάση που βρίσκεται σε εξέλιξη».
Ο Φαγουάζ Τσάουντρι, διευθύνων σύμβουλος επενδύσεων της Fulcrum Asset Management, δήλωσε πρόσφατα στο CNBC ότι η επίδειξη «σκληρής δύναμης» των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα αποτέλεσε ένδειξη που θα αποδειχθεί καταλύτης για «περισσότερες στρατιωτικές δαπάνες, περισσότερο επανεξοπλισμό, της Ευρώπης και της Ασίας».
Ο Θούιν, εν τω μεταξύ, δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές του τομέα της άμυνας θα επωφεληθούν τόσο από την τάση προς μεγαλύτερη περιφερειακή κυριαρχία και υψηλότερες στρατιωτικές δαπάνες εντός της Γηραιάς Ηπείρου, όσο και από την αυξανόμενη ζήτηση από χώρες εκτός της ηπείρου, όπου αυτές οι εταιρείες είναι σημαντικοί εξαγωγείς.
Η Γκούπτα υπογράμμισε επίσης τη σημασία αυτής της νέας εποχής σκληρής δύναμης για τους επενδυτές στον τομέα της άμυνας.
«Οι νέοι καταλύτες κλίνουν την ισορροπία περαιτέρω προς τους ευρωπαίους: απολαμβάνουν καθαρότερες ιστορίες απόδοσης κεφαλαίου, άμεσες ευνοϊκές συνθήκες και ένα αυξανόμενο πλεονέκτημα στην ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία έναντι μιας πιο πολιτικά ασταθούς αμερικανικής ασφάλειας», σημείωσε.
Διαβάστε ακόμη
Παραδίδεται την Παρασκευή 24/7 ο αυτοκινητόδρομος που συνδέει την Κεντρική Ελλάδα με την Εγνατία
Η ΕΚΤ αποκαλύπτει τα νέα χαρτονομίσματα του ευρώ – Δείτε τις προτάσεις και ψηφίστε (pics+vid)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.