Ευρώπη

Fabergé: Λάμψη στις αίθουσες του Victoria and Albert Museum στο Λονδίνο

  • newsroom


Το μεγαλύτερο μουσείο διακοσμητικών τεχνών στον κόσμο παρουσιάζει την έκθεση Fabergé in London: Romance to Revolution

Το πάντα ανήσυχο και πρωτοποριακό μουσείο Victoria and Albert στο Λονδίνο, όπου δεσπόζει στο South Kensigton, δεν αρκείται ποτέ στα περισσότερα από ένα εκατομμύριο, μόνιμα εκθέματά του.

Και έτσι, στα πλαίσια των εξαιρετικών περιοδικών εκθέσεων που διοργανώνει, μας φέρνει αυτά τα Χριστούγεννα τη λάμψη των πολυτελών, όσο και σπάνιων, αντικειμένων του σημαντικότερου τεχνίτη στην ιστορία της χρυσοχοΐας, ο οποίες με τις ευφάνταστες δημιουργίες του στόλισε παλάτια, ανάκτορα κι αυτοκρατορικές επαύλεις.

Δεν είναι άλλος από τον Peter Carl Fabergé, τον Ρώσο χρυσοχόο του οποίου τα περίφημα Αυτοκρατορικά Πασχαλινά αυγά, κατασκευασμένα από πολύτιμα μέταλλα και στολισμένα με σπάνια πετράδια περίτεχνων κοπών, έχουν αποτελέσει αντικείμενο πόθου για γαλαζοαίματους και κοινούς θνητούς κι έχουν θαμπώσει τσάρους, βασιλείς και αυτοκράτορες.

Η ιστορία του, μαζί φυσικά με αρκετά από τα εκθαμβωτικά δημιουργήματά του, ταξίδεψε από την Αγία Πετρούπολη στο Λονδίνο, σε μια έκθεση που, μεταξύ άλλων πτυχών, διερευνά τη σχέση του εργαστηρίου Fabergé με τη βασιλική αυλή της Μεγάλης Βρετανίας και τη βρετανική αριστοκρατία.

Μία σχέση που αποδεικνύεται, άλλωστε, και από το μοναδικό εκτός Ρωσίας κατάστημα Fabergé που άνοιξε το 1903 στην πιο χλιδάτη εμπορική οδό του Λονδίνου, στο νούμερο 173 της Bond street.

Διαβάστε τη συνέχεια του κειμένου στο travel.gr