Το σχέδιο για τη διάσπαση του ΟΠΕΚ, με στόχο να διατηρηθούν οι τιμές στα καύσιμα σε χαμηλά επίπεδα, εξέταζαν ο Τόνι Μπλερ και οι Εργατικοί, όπως δείχνουν αποχαρακτηρισμένα έγγραφα, σύμφωνα με τους Financial Times.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, τα έγγραφα αποκαλύπτουν ότι στα τέλη του 2002 ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου του Τόνι Μπλερ, Τζέρεμι Χέιγουντ, συζητούσε το ενδεχόμενο της «αλλαγής καθεστώτος» στο Ιράκ, με στόχο να αυξηθεί η προσφορά στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου.

«Σε επίσημο υπόμνημα, αξιωματούχοι του Φόρεϊν Όφις πρότειναν επίσης να παροτρύνουν τη Βενεζουέλα ή τη Νιγηρία να αποχωρήσουν από τον Οργανισμό Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών, ως έναν τρόπο για να πέσει η τιμή αργού σε χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα που είχε θέσει ο ΟΠΕΚ», γράφουν οι Financial Times.

Εκείνη την εποχή, η Εργατικοί, που βρίσκονταν στην εξουσία, ανησυχούσαν για την άνοδο των τιμών του πετρελαίου, καθώς η παγκόσμια οικονομία βρισκόταν στο όριο της ύφεσης, μετά τη φούσκα των dot-com και τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ.

Παράλληλα, η Βρετανία ανησυχούσε για ένα πιθανό σοκ σε ό,τι αφορά την προσφορά, που θα μπορούσε να προκαλέσει μια εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ.

Όπως υπενθυμίζουν οι Financial Times, ο ΟΠΕΚ αντιπροσωπεύει περίπου το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου και αποσκοπεί στη ρύθμιση των τιμών παγκοσμίως, εξισορροπώντας την προσφορά των χωρών – μελών του. Το 2002 είχε δέκα μέλη με δικαίωμα ψήφου.

Σε ανεπίσημο κυβερνητικό υπόμνημα τον Νοέμβριο 2002 με τίτλο «Θα μπορούσαμε ή θα έπρεπε να δισπάσουμε τον ΟΠΕΚ;», ο Μάικλ Άρθουρ, γενικός διευθυντής του βρετανικού υπ. Εξωτερικών για την Ευρώπη και οικονομικές υποθέσεις, έγραψε στον Χέιγουορθ ότι η Βρετανία θα μπορούσε «να δει πώς θα υπονομεύσει τη συνεκτικότητα του ΟΠΕΚ με διάφορους τρόπους».

Διαβάστε ακόμη

Τσάρλι Μάνγκερ: «Σταματήστε να παραπονιέστε» – Γιατί η ζωή ήταν χειρότερη στο παρελθόν

Reuters: Η Chevron στέλνει δύο πετρελαιοφόρα στη Βενεζουέλα

Rosstat: Συρρίκνωση 3,7% στη ρωσική οικονομία κατά το γ’ τρίμηνο 2022