Την παραίτησή της από την προεδρία του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος υπέβαλε σήμερα η πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Σάνα Μάριν, το κόμμα της οποίας ηττήθηκε στις εκλογές του Απριλίου.

Η Μάριν είχε προαναγγείλει την παραίτησή της, ελπίζοντας να διώξει την προσοχή της κοινής γνώμης από την προσωπική της ζωή, έπειτα από μια συχνά ταραχώδη τετραετία στην πρωθυπουργία της σκανδιναβικής χώρας.

Η πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας ανέλαβε τη διακυβέρνηση το 2019, σε ηλικία 34 ετών και ήταν η νεότερη πρωθυπουργός στον κόσμο, προσελκύοντας διεθνή προσοχή και βοηθώντας να ανυψωθεί το προφίλ της Φινλανδίας.

Αφού ηγήθηκε της χώρας μέσα από τα λόκνταουν και την επακόλουθη οικονομική αναταραχή, η Σάνα Μάριν έγινε ένθερμη υποστηρίκτρια της Ουκρανίας μετά τη ρωσική εισβολή και προώθησε επιτυχώς τον τερματισμό της πολυετούς πολιτικής περί μη στρατιωτικής δέσμευσης της χώρας και την επακόλουθη αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Σήμερα, προήδρευσε για τελευταία φορά στο συνέδριο του κόμματός της και σε μια σύντομη ομιλία της επέκρινε εκ νέου τη Μόσχα. «Η Ρωσία και οι εκπρόσωποί της πρέπει να λογοδοτήσουν για το παράνομο έγκλημα της επίθεσης, τα εγκλήματα πολέμου και τις συνέπειες του πολέμου», τόνισε.

«Εκτός από τη σταθερή υποστήριξη της Φινλανδίας στην Ουκρανία και στους Ουκρανούς, πρέπει επίσης να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα ελπίδας για την ανοικοδόμηση της χώρας, για ένα ευρωπαϊκό μέλλον», συμπλήρωσε.

Η 37χρονη Σάνα Μάριν έγινε πρωτοσέλιδο στα περιοδικά Vogue και Time, έχει 1 εκατ. ακόλουθους στο Instagram και θεωρείται από τους θαυμαστές της σε όλο τον κόσμο ως πρότυπο προοδευτικού ηγέτη στη γενιά των millennials.

Ωστόσο, Φινλανδοί ψηφοφόροι ανησυχούσαν για ζητήματα όπως η μετανάστευση και το αυξανόμενο δημόσιο έλλειμμα, και στις εκλογές της 2ας Απριλίου 2023 οι Σοσιαλδημοκράτες υπό την ηγεσία της Μάριν βρέθηκαν στη δεύτερη θέση, πίσω από τον συντηρητικό Εθνικό Συνασπισμό (NCP). Ο τελευταίος κατέληξε σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης πλειοψηφίας με το ευρωσκεπτικιστικό, αντιμεταναστευτικό Κόμμα των Φινλανδών και δύο μικρότερες παρατάξεις, φέρνοντας το τέλος της κυβέρνησης των Σοσιαλδημοκρατών.

Κατά τη θητεία της η Σάνα Μάριν αποσπούσε συχνά την προσοχή μέσων ενημέρωσης, με περιστατικά όπως την παρουσία της σε νυχτερινό κέντρο κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας, την οργάνωση ιδιωτικών πάρτι στην επίσημη κατοικία της, καθώς μεταξύ άλλων και όταν εθελοντικά έκανε τεστ για χρήση ναρκωτικών ουσιών μετά τη διαρροή ενός βίντεο με ένα πάρτι, στο οποίο βρισκόταν και η ίδια. Το τεστ είχε βγει αρνητικό.

Μετά την ήττα της στις εκλογές, η Σάνα Μάριν είπε ότι ανυπομονεί να έχει μια πιο ήσυχη ζωή και αργότερα ανακοίνωσε ότι έλαβε συναινετικό διαζύγιο με τον σύζυγό της. Ανεβαίνοντας σήμερα στο βήμα του συνεδρίου υπό τη μουσική του τραγουδιού «Respect» της Αρίθα Φράνκλιν, η Σάνα Μάριν ευχαρίστησε το κόμμα της για την υποστήριξή του.

Η ίδια αναμένεται να παραδώσει επισήμως τα ηνία αργότερα σήμερα, αφού οι Σοσιαλδημοκράτες εκλέξουν νέο αρχηγό. Η Σάνα Μάριν παραμένει βουλευτής, και μεταξύ άλλων έχει ιδρύσει μια εταιρεία συμβούλων με πρώην βοηθό της.

Διαβάστε ακόμη

Αυτοκινητόδρομοι: Πετούν το «γάντι» Vinci και Hocthief για τις τιμές των διοδίων

Crystal Symphony: Από τον Πειραιά η εκκίνηση του νέου κρουαζιερόπλοιου της Crystal Cruises (pics)

Γερμανικός Τύπος: Ανθεί ο ελληνικός τουρισμός παρά τις πυρκαγιές και τους καύσωνες

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ