Στα οφέλη για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη αλλά και τις προκλήσεις της κινεζικής πρωτοβουλίας «Μία ζώνη, ένας δρόμος» (Belt and Road Initiative-BRI) αναφέρθηκαν κορυφαίοι ξένοι αναλυτές και ακαδημαϊκοί κατά το 4ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών, που διεξάγεται από 28 Φεβρουαρίου έως 3 Μαρτίου, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ειδικότερα, ο καθηγητής, του πανεπιστημίου Tsinghua, κ. Zhiqin Shi σημείωσε ότι η βασική ιδέα του Belt and Road Initiative είναι να δημιουργηθεί μία οικονομική πλατφόρμα, με πέντε βασικούς πυλώνες, δηλαδή τη συνεργασία στην υλοποίηση σε επίπεδο εφαρμογής των κατάλληλων πολιτικών, στον χρηματοοικονομικό τομέα, στις υποδομές, το εμπόριο και την ανταλλαγή ανθρώπων. Η Ευρώπη, όπως ανέφερε, είναι πολύ σημαντικός προορισμός για το BRI. Αναφερθείς στα οφέλη της πρωτοβουλίας BRI, εξήγησε ότι σχετίζονται με την υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων, όπως αυτή της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά και σε ακαδημαϊκό επίπεδο, με τις ανταλλαγές φοιτητών.

Το BRI, όπως εξήγησε, έχει εφαρμοστεί ήδη στη Σερβία, την Ουγγαρία και την Τσεχία, με τις χώρες της Νοτιονατολικής Ευρώπης να είναι ένα πολύ καλό πεδίο δραστηριοποίησης των κινεζικών εταιρειών.

Ο αντιπρόεδρος μελετών και διευθυντής του προγράμματος για την Ασία στο πανεπιστήμιο Carnegie, Douglas Paal τόνισε ότι το BRI απορρέει από ένα στρατηγικό ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ και θεσμοθετήθηκε μετά από τις ανακοινώσεις του πρώην Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για τη νέα πολιτική της Αμερικής. Η πρωτοβουλία της Κίνας, όπως είπε, αποσκοπεί στη διεύρυνση της χώρας και στην αύξηση της αξιοπιστίας της με στόχο την αύξηση του πλεονάσματος χάλυβα που υπάρχει εκεί.Παρόλ’ αυτά, το BRI δεν αποτελεί τρόπο καταπολέμησης αντίστοιχων εγχειρημάτωντης Αμερικής, η οποία δεν αντιμετωπίζει ανταγωνιστικά τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Την ίδια στιγμή, ο Paalέκανε λόγο για κενά και ελλείψεις που θα εμφανιστούν στην Κίνα τα προσεχή χρόνια, της οποίας η οικονομία έχει αρχίσει να ανατρέπεται. Προς την κατεύθυνση αυτή, θα πρέπει η Κίνα να λάβει μέτρα, αλλά και να αξιολογήσει ενδεχόμενες αντιδράσεις του κινεζικού λαού σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο και την Ευρώπη.

Ο επικεφαλής του ινστιτούτου ερευνών OBOR και του κινεζικού φορέα για την διεθνή οικονομική ανταλλαγή, κ. Dr. Zhanchen Xu ανέφερε ότι στόχος του BRI είναι να παράσχει τις λύσεις στα προβλήματα που αποτρέπουν την ανάπτυξη, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι η Κίνα, μέσω της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, έχει συνάψει 170 συνεργασίες, με 122 χώρες και 19 διεθνείς οργανισμούς. Παρουσίασε ακόμη το λιμάνι του Πειραιά ως ένα καλό παράδειγμα ανάπτυξης, έχοντας δημιουργήσει 10.000 θέσεις εργασίας. Εκτίμησε ότι στη Ν.Α. Ευρώπη και την Ελλάδα, το BRI θα δημιουργήσει πολλές ευκαιρίες, μειώνοντας το χάσμα μεταξύ των χωρών της συγκεκριμένης περιοχής.