Ευρώπη

Γαλλία: Σταδιακή χαλάρωση της καραντίνας – Ανοίγουν γυμνάσια και λύκεια με φυσική παρουσία για τους μαθητές

  • newsroom


Η επιδημιολογική κατάσταση παραμένει εύθραυστη, γι' αυτό και οι αρχές της χώρας θα κλείνουν άμεσα κάθε τάξη, στην οποία θα καταγράφεται ένα νέο κρούσμα κορωνοϊού

Μία εβδομάδα μετά την επιστροφή των μαθητών του δημοτικού στα σχολεία τους, οι μαθητές γυμνασίων και λυκείων στη Γαλλία επέστρεψαν στις τάξεις τους σήμερα (3/5/2021), ενώ παράλληλα τελειώνουν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις -το πρώτο βήμα στη σταδιακή άρση της καραντίνας που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Έπειτα από δύο εβδομάδες τηλεκπαίδευσης, τις οποίες ακολούθησαν δύο εβδομάδες σχολικών διακοπών, οι μαθητές λυκείου επέστρεψαν με εναλλαγή μαθημάτων με φυσική παρουσία και εξ αποστάσεως.

Για τα γυμνάσια, η επιστροφή στην τάξη έγινε με φυσική παρουσία, με εξαίρεση τους μαθητές των δύο μεγαλύτερων τάξεων στα 15 διαμερίσματα που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία του κορωνοϊού, που επίσης θα ακολουθήσουν εναλλαγή μαθημάτων με φυσική παρουσία και τηλεκπαίδευση.

Η επιδημιολογική κατάσταση παραμένει εύθραυστη, γι’ αυτό και οι αρχές της χώρας διατήρησαν το πολύ αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο που εφαρμοζόταν πριν από τις διακοπές, δηλαδή μόλις καταγράφεται το πρώτο θετικό κρούσμα σε κάποια τάξη, αυτή θα κλείνει άμεσα.

Άρση της καραντίνας σε τέσσερα στάδια

Η επιστροφή στις τάξεις και η άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις αποτελούν την αρχή της άρσης της καραντίνας σε τέσσερα στάδια, που θέλει να υλοποιήσει ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Το επόμενο βήμα προβλέπεται για τις 19 Μαΐου, με την περιορισμένη επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, των κινηματογράφων, των μουσείων, των θεάτρων και των εξωτερικών χώρων μπαρ και εστιατορίων, όπως και την εφαρμογή της απαγόρευσης της κυκλοφορίας στις 21:00 το βράδυ.

Στις 9 Ιουνίου, η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ξεκινά στις 23:00 και τα καφέ και τα εστιατόρια θα μπορούν να υποδεχθούν -με περιορισμούς- πελάτες και στο εσωτερικό. Η πλήρης άρση των περιορισμών προβλέπεται για τις 30 Ιουνίου.

Ωστόσο, το χρονοδιάγραμμα αυτό στην εξέλιξη της υγειονομικής κατάστασης. Η χαλάρωση των μέτρων ξεκινά τη στιγμή που η χώρα καταγράφει μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ, με πτώση της τάξως του 13% και 18% αντίστοιχα τις τελευταίες επτά ημέρες, σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Διαβάστε ακόμη

Καμία επίσημη ή ανεπίσημη ενημέρωση στην Ελλάδα για τη βρετανική «πράσινη» λίστα στα νησιά μας

Πλαστικά Θράκης: Ηγέτιδα δύναμη στην παραγωγή μασκών στην Ευρώπη

Γερμανία: Ακυρώνεται και φέτος το Oktoberfest λόγω του κορωνοϊού

 

Απόρρητο Απόρρητο