Σε εξέλιξη βρίσκεται η ψηφοφορία για τον β’ γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία. Στις 21:00 ώρα Ελλάδος, τα exit poll αναμένεται να κάνουν τις εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα που θεωρείται κρίσιμο για την πενταετή προεδρική θητεία του Μακρόν.

Οι κάλπες ανοίγουν στις 08.00 (ώρα Γαλλίας· 09.00 ώρα Ελλάδας) και οι περισσότερες κλείνουν στις 18.00 (ώρα Γαλλίας), με εξαίρεση αυτές των μεγάλων πόλεων, που θα κλείσουν δυο ώρες αργότερα. Τα μέσα ενημέρωσης επιτρέπεται να δημοσιοποιήσουν εκτιμήσεις για την κατανομή των εδρών μετά το κλείσιμο της τελευταίας κάλπης.

Ο Γάλλος πρόεδρος άσκησε πριν λίγο το εκλογικό του δικαίωμα καλώντας τους ψηφοφόρους να κάνουν «τη δημοκρατία ζωντανή».

«Όπως τα εκατομμύρια Γάλλων ανδρών και γυναικών που αναμένονται στα εκλογικά τμήματα σήμερα, ψήφισα. Ευχαριστώ όλους όσους επέτρεψαν να διεξαχθεί η ψηφοφορία: κρατάτε τη δημοκρατία μας ζωντανή» ανήρτησε ο Μακρόν στο twitter.

Στον σημερινό δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, οι ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν σε κάθε εκλογική περιφέρεια έναν από τους δυο υποψήφιους βουλευτές που ήλθαν στον πρώτο γύρο, πρώτοι σε ψήφους. Υπάρχουν όμως και οκτώ εκλογικές περιφέρειες όπου οι υποψήφιοι είναι τρεις, ενώ σε πέντε άλλες οι βουλευτές εξελέγησαν από τον πρώτο γύρο.

Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών εμφανίζουν την παράταξη του προέδρου Μακρόν να τείνει προς την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών. Παρόλα αυτά, αυτή δεν είναι εξασφαλισμένη. Υπάρχει η πιθανότητα να μην εκλέξει 289 βουλευτές στο σύνολο των 577 της Εθνοσυνέλευσης.

 

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr