Αναβρασμός σε όλο το πολιτικό σκηνικό της Γαλλίας, αλλά και την αγορά με επίκεντρο το Χρηματιστήριο του Παρισιού, επικρατεί μετά την αιφνίδια απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της Κυριακής. Έτσι, μετά τη δεδομένη συσπείρωση της ακροδεξιάς υπό το γενικό πρόσταγμα της Μαρίν Λεπέν και την απόφαση των παρατάξεων του ευρύτερου αριστερού χώρου να συνεργαστούν επίσης υπό την ομπρέλα του Νέου Λαϊκού Μετώπου, την σκυτάλη πήρε ο ηγέτης της συστημικής κεντροδεξιάς των Ρεπουμπλικάνων, ο οποίος κάλεσε με τη σειρά του την ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση σε εκλογική συμμαχία.

«Θέλω την πολιτική οικογένεια μου να κινηθεί προς την κατεύθυνση αυτή» δήλωσε ο Ερίκ Σιοτί καλώντας όλες τις δεξιές δυνάμεις σε συσπείρωση απέναντι στην απειλή της άκρας αριστεράς αλλά και με στόχο την αντίσταση «στην ανικανότητα του Μακρονισμού».

Στο κάλεσμα αυτό η Μαρίν Λεπέν έσπευσε να αντιδράσει θετικά, κάνοντας λόγο για μια «γενναία επιλογή» από την πλευρά του ηγέτη των γκωλικών, ο οποίος στάθηκε – όπως τόνισε – στο ύψος της ευθύνης που έχει.

Προφανώς με τη δυναμική που είχε ήδη αποκτήσει η Εθνική Συσπείρωση (ήτοι το πρώην Εθνικό Μέτωπο) με επίσημο πρόεδρο τον Ζορντάν Μπαρντελά και ανεπίσημο ηγέτη την ίδια την Μαρίν Λεπέν μετά τη σαρωτική νίκη στην ευρωκάλπη της Κυριακής δεν είναι βέβαιο ότι χρειάζεται έναν ακόμη εταίρο για να διαπρέψει στο ραντεβού της 30ης Ιουνίου. Νέα σημερινή δημοσκόπηση του Ifop-Fiducial δίνει στο κόμμα 35% στο πρώτο γύρο των εκλογών (χωρίς καν τη βοήθεια των Ρεπουμπλικάνων) και περίπου 25% στο συνασπισμό όλων των αριστερών κομμάτων.

Άλλωστε, μέσω της 34χρονης Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν, ήτοι της ανιψιάς της Μαρίν και εγγονής του περιβόητου Ζαν Μαρί Λεπέν, η οποία από βουλευτής της ακροδεξιάς ανέλαβε να ηγηθεί του μικρότερου εθνικιστικού κόμματος Επανάκτηση του πρώην δημοσιογράφου Ερίκ Ζεμούρ, η οικογένεια Λεπέν είχε ήδη απλώσει με επιτυχία τα πλοκάμια της στον ευρύτερο υπερσυντηρητικό χώρο της Γαλλίας. Μάλιστα, ήδη χθες ο Ζορντάν Μπαρντελά φρόντισε να συναντηθεί και να… δώσει τα χέρια με το νεαρό πουλέν των Λεπέν.

Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν

Παρόλ’ αυτά η σύμπραξη με τους γκωλικούς αναμφισβήτητα αυξάνει κάθετα τις πιθανότητες που έχει η Εθνική Συσπείρωση (RN) να διασφαλίσει την πλειοψηφία στη νέα βουλή και να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση. Και βέβαια προσφέρει στην ίδια την Λεπέν μια τεράστια ηθική ικανοποίηση, καθώς από πάλαι ποτέ «μαύρο πρόβατο» στις παριές της πολιτικής σκηνής «παίζει» πλέον στην πρώτη κατηγορία με τα κόμματα εξουσίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι το sell off στο γαλλικό χρηματιστήριο και τα ομόλογα συνεχίστηκε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, καθώς οι επενδυτές άρχισαν να συνειδητοποιούν πως το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης από το RN (ή υπό το RN και τους συμμάχους του) δεν αποτελεί πλέον μια μακρινή, αόριστη πιθανότητα. Ο δείκτης CAC 40 κατέγραψε νέα πτώση κατά 1,33% στις 7.789 μονάδες, πέραν του 1,35% που είχε χάσει τη Δευτέρα, φτάνοντας στο χαμηλότερο σημείο του από τον περασμένο Φεβρουάριο, ενώ σημαντική αποδυνάμωση κατέγραψαν τα κρατικά ομόλογα.

Μπαρντελά και Λεπέν, πηγή Twitter

Άλλωστε, η σύμπραξη με τους Ρεπουμπλικάνους δεν σημαίνει απαραιτήτως πως η ακροδεξιά θα κινηθεί σε πιο… συστημικά μονοπάτια, αν αναλάβει την εξουσία. Μάλιστα, πολλά στελέχη του συντηρητικού κόμματος διαφώνησαν με την απόφαση του Σιοτί, θεωρώντας πως η συνεργασία αυτή θα βλάψει το προφίλ των Ρεπουμπλικάνων, οι οποίοι κιόλας θα περιοριστούν αναγκαστικά σε ρόλο… δεύτερου βιολιού.

O πρόεδρος της Γερουσίας και παλαίμαχος στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων, Ζεράρ Λαρσέ, άσκησε δριμεία κριτική στον Σιοτί, καλώντας τον ακόμη και να παραιτηθεί. «Μετά τις δηλώσεις του Ερίκ Σιοτί, πιστεύω πως δεν μπορεί πλέον να ηγηθεί του κινήματος μας, θα πρέπει να παραιτηθεί από πρόεδρος του κόμματος» τόνισε ο Λαρσέ πυροδοτώντας μια εσωκομματική διαμάχη που σε πρώτη φάση δεν είναι βέβαιο που θα οδηγήσει.

Το μόνο βέβαιο, πάντως, είναι ότι σε κάθε περίπτωση η ακροδεξιά της Λεπέν θα βγει κερδισμένη: θα ωφεληθεί σε περίπτωση που συνεργαστεί με τους Ρεπουμπλικάνους, αλλά θα κερδίσει πόντους και από μια πιθανή εσωτερική ρήξη στους κόλπους των Ρεπουμπλικάνους που πιθανότατα θα διασπάσει την εκλογική τους βάση.

Βέβαια, το υψηλό διακύβευμα της επικείμενης κάλπης υποχρέωσε κα τα κόμματα του αριστερού χώρου να αποφασίσουν να συνεργαστούν απέναντι στον κοινό, ακροδεξιό εχθρό. Οι Σοσιαλιστές, η Ανυπότακτη Γαλλία του Μελανσόν, οι Οικολόγοι και οι Κομμουνιστές θα δημιουργήσουν το Νέο Λαϊκό Μέτωπο για «να υπερασπιστούν τη δημοκρατία». Όμως, οι αόριστοι όροι της μετεκλογικής συνεργασίας τους δημιουργεί ερωτηματικά – όπως επισημαίνουν αναλυτές – που μπορεί να κάνει κάποιους ψηφοφόρους διστακτικούς.

Οι ραγδαίες εξελίξεις στο δεξιό αλλά και αριστερό χώρο δεν φαίνεται, πάντως, να βρίσκουν ιδιαίτερα ευχαριστημένο τον Εμανουέλ Μακρόν.

Πληροφορίες του γαλλικού Τύπου ανέφεραν ότι ο Γάλλος πρόεδρος είχε σκοπό να αναλάβει πρωτοβουλία για ευρύτερη συμμαχία των δημοκρατικών δυνάμεων απέναντι στην ακροδεξιά (στο μονοπάτι που είχε ανοίξει χρόνια πριν ο Ζακ Σιράκ όταν βρέθηκε να κινδυνεύει να χάσει την προεδρία από τον Ζαν Μαρί Λεπέν). Οπότε οι συμμαχίες που έσπευσαν να σχηματιστούν δίχως να τον υπολογίζουν και δίχως να υπολογίζουν το κεντρώο κόμμα του (που δεν έλαβε πρόσκληση από κανένα στρατόπεδο) σίγουρα δεν είναι ενθαρρυντικό σημάδι για το Ελιζέ, ειδικά από τη στιγμή που ο ίδιος ο Μακρόν έσπευσε να διαμηνύσει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να παραιτηθεί.

Πάντως, από τη γαλλική προεδρία η προγραμματισμένη για σήμερα μεγάλη συνέντευξη Τύπου που επρόκειτο να παραχωρήσει ο κ. Μακρόν προκειμένου να απαντήσει σε όλες τις «καυτές» ερωτήσεις αναβλήθηκε για την Τετάρτη δίδοντας του περισσότερο χρόνο να αποτιμήσει τις πολιτικές ζυμώσεις και δη, την αντεπίθεση του! Σίγουρα, ωστόσο, το ανέμελο και θριαμβευτικό καλοκαίρι με τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι που είχε στο νου του δεν θα κυλήσει, όπως το είχε υπολογίσει…

Διαβάστε ακόμη

EssilorLuxottica: Το μέρισμα – ρεκόρ που θα λάβουν οι κληρονόμοι του μεγιστάνα των οπτικών Ντελ Βέκιο

Τα νέα γραφεία της ΕΥ στο Μαρούσι – Συμφωνία με Noval Property και Brook Lane Capital (pics + vid)

Αβοκάντο: Η παγκόσμια μανία και η έλλειψή τους από την αγορά

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ