Ευρώπη

Γερμανία: 26 νέα μέτρα για πιο βιώσιμη οικονομία – Πράσινες επενδύσεις ύψους €9 δισ.

  • newsroom


Με τα μέτρα αυτά θα δώσει περισσότερα κίνητρα για επενδύσεις που στοχεύουν στην προστασία του κλίματος και τη βιωσιμότητα

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας ανακοίνωσε σήμερα τη στρατηγική της για την «αειφόρο χρηματοδότηση», η οποία περιλαμβάνει 26 μέτρα, ώστε να καταστήσει την οικονομία πιο βιώσιμη.

Με τα μέτρα αυτά θα δώσει περισσότερα κίνητρα για επενδύσεις που στοχεύουν στην προστασία του κλίματος και τη βιωσιμότητα. Σε αυτά περιλαμβάνονται χρηματοοικονομικά προϊόντα, προς τα οποία οι επενδυτές μπορούν να προσανατολιστούν, και την υποχρέωση υποβολής εκθέσεων βιωσιμότητας για εισηγμένες και άλλες μεγάλες εταιρείες.

Επίσης, τα ασφαλιστικά Ταμεία θα στρέψουν σταδιακά τα ομόλογά τους προς τη βιωσιμότητα. Αυτό συνεπάγεται -σύμφωνα με το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών- έναν όγκο επενδύσεων ύψους 9 δισ. ευρώ.

Επίσης, προβλέπεται η έκδοση από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των λεγομένων πράσινων ομολόγων με μεγαλύτερη διάρκεια, προκειμένου να ενισχυθεί η αντίστοιχη αγορά. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Οικονομικών προσέφερε στους επενδυτές ένα τέτοιο επενδυτικό προϊόν για πρώτη φορά πέρυσι. Με αυτό χρηματοδοτούνται κρατικές δαπάνες προσανατολισμένες στους στόχους της αειφορίας του ΟΗΕ.

Ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς έκανε λόγο για καθοριστική επιλογή ενόψει των 26 μέτρων. «Η προστασία του κλίματος και η βιωσιμότητα γίνονται βασικοί άξονες. Και αυτό είναι σημαντικό διότι η χρηματοπιστωτική αγορά μπορεί να στρέψει τρισεκατομμύρια ευρώ προς την κατεύθυνση της προστασίας του κλίματος και της βιωσιμότητας», όπως είπε.

Το υπουργικό συμβούλιο έλαβε επίσης μια σαφή θέση και στο θέμα της πυρηνικής εενέργειας: «Με τη στρατηγική της για τη βιώσιμη χρηματοδότηση, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση καθιστά σαφή τη θέση της ότι η πυρηνική ενέργεια δεν μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμη. Η πυρηνική ενέργεια παράγει ραδιενεργά απόβλητα για 300.000 γενιές», όπως ανακοινώθηκε.

Οι σημαντικότερες Ενώσεις τραπεζών και ταμιευτηρίων χαιρέτισαν τη στρατηγική. «Ωστόσο, το θέμα πρέπει να προωθηθεί σε παγκόσμιο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τα μεμονωμένα μέτρα πρέπει να αλληλοσυνδέονται ουσιαστικά και να συντονίζονται καλά. Τα εθνικά μέτρα οδηγούν σε κατακερματισμό των κανόνων και προκαλούν σύγχυση», ανέφεραν σε δήλωσή τους.

Έπαινος προήλθε από την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών (GDV). «Η βιώσιμη χρηματοοικονομική στρατηγική είναι ένα σημαντικό βήμα προς ένα βιώσιμο χρηματοοικονομικό σύστημα. Ιδιαίτερα θετική είναι η ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι θα εκδίδονται όλο και περισσότερο πράσινα ομόλογα», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Γιοργκ Άσμουσεν.

Τις ανακοινώσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης επέκριναν όμως οι Πράσινοι: «Η στρατηγική της ομοσπονδιακής κυβέρνησης αποτελεί ντροπή. Αντί να παρουσιάσει μια στρατηγική με συγκεκριμένα βήματα, η κυβέρνηση βασίζεται στην αρχή της ελπίδας, ούτε υπάρχει κάποια σαφής δέσμευση για τους στόχους του Παρισιού για το κλίμα», δήλωσε η αρμόδια του κόμματος για οικονομικά θέματα, Λίζα Πάους.

Ο περιβαλλοντικός οργανισμός WWF έκανε λόγο για μια «καλή προσέγγιση με περιθώρια βελτίωσης. Όσον αφορά την εφαρμογή των μέτρων, το πακέτο εξακολουθεί να είναι πολύ ασαφές», τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή του.

Διαβάστε ακόμη

Στις 30 Ιουνίου το «σφυρί» για το «χειμερινό σαλέ» των Κουτσολιούτσων στο Πήλιο

«Φορολογικό διαζύγιο»: Τέλος χρόνου για τις χωριστές δηλώσεις συζύγων

Εξοικονομώ – Αυτονομώ: Τα 3 νέα κριτήρια – Όλες οι αλλαγές

 

Απόρρητο Απόρρητο