Κολλημένη στη στασιμότητα παραμένει η οικονομία της Γερμανίας, καθώς η ιδιωτική κατανάλωση βρίσκεται σε επίπεδα που θυμίζουν καθίζηση, ενώ επενδύσεις και εξαγωγές μειώνονται με ραγδαίους ρυθμούς.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα για την αύξηση του γερμανικού ΑΕΠ αποκαλύπτεται ότι η οικονομία παραμένει σε στασιμότητα. Η αύξηση του ΑΕΠ κατά το δ’ τρίμηνο του 2019 ήταν μηδενική σε τριμηνιαία βάση από αύξηση 0,2% κατά το γ’ τρίμηνο. Σε ετήσια βάση, η οικονομία σημείωσε ανάπτυξη 0,4%.

Παράλληλα, το γεγονός ότι τα αποθέματα συνέβαλαν κατά 0,6% στην τριμηνιαία ανάπτυξη δεν προμηνύουν κάτι καλό για τα επόμενα τρίμηνα.

Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές, κατά το δ’ τρίμηνο μειώθηκαν ασκώντας πιέσεις στην οικονομική δραστηριότητα και τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης δεν σημείωσε καθόλου ανάπτυξη το τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2019.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, οι γερμανικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 0,2% κατά το δ’ τρίμηνο σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο, γεγονός που σημαίνει ότι το εμπόριο έχασε 0,6% από τη συνολική παραγωγή το δ’ τρίμηνο.

Οι γερμανικές εταιρείες μείωσαν τις επενδύσεις για 3ο συνεχόμενο τρίμηνο

Παράλληλα, οι επιχειρήσεις της Γερμανίας μείωσαν τις επενδυτικές δαπάνες κατά το δ’ τρίμηνο, αφήνοντας την οικονομία πιο ευάλωτη ακόμα και πριν το ξέσπασμα του κορωνοϊού που συνιστά μια νέα απειλή για την παγκόσμια οικονομία.

Οι επενδύσεις των επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 0,2% και οι δαπάνες των νοικοκυριών σημείωσαν σημάδια αδράνειας. Το 2019 έκλεισε με τη χειρότερη οικονομική επίδοση από το 2013 και αυτό σημαίνει ότι η Γερμανία μπήκε στο 2020 χωρίς να είναι προετοιμασμένη για την επιδημία που σαρώνει την οικονομία καθώς έχει επηρεαστεί η παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα που είχε ήδη πληγεί από τον εμπορικό πόλεμο.

Η Bundesbank έχει προειδοποιήσει ότι οι Γερμανοί εξαγωγείς αναμένεται να υποφέρουν από την έξαρση του ιού, αναφέροντας πως δεν υπάρχουν σημάδια ότι θα σημειωθεί ανάκαμψη του αναπτυξιακού μομέντουμ κατά το α’ τρίμηνο.

Ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης ενισχύθηκε απροσδόκητα τον Φεβρουάριο, υποδεικνύοντας ότι οι εταιρείες αναμένουν απλώς κάποιες βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις από τον ιό. Ωστόσο, το αποτέλεσμα της έρευνας Ifo δεν καταγράφουν την τελευταία κλιμάκωση στην Ευρώπη, με επίκεντρο την Ιταλία, η οποία προκάλεσε πανικό στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές.

Οι εταιρείες εμφανίζονται διχασμένες για τις πιθανές επιπτώσεις της επιδημίας. Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η Puma ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο ιός δεν θα επηρεάσει τις δραστηριότητές της μακροπρόθεσμα και προβλέπει κέρδος 10% στα έσοδα το τρέχον έτος. Η Adidas δεν ήταν τόσο αισιόδοξη, επισημαίνοντας την κατάρρευση των δραστηριοτήτων στην Κίνα λόγω του ιού.

Η έξαρση του κορωνοϊού ενισχύει τις φωνές προς τις χώρες με πλεόνασμα να δαπανήσουν περισσότερα για να στηρίξουν τις οικονομίες τους. Η Γερμανία είναι συνήθως ψηλά σε αυτόν τον κατάλογο, αν και μέχρι στιγμής έχει αντισταθεί στις εκκλήσεις για απελευθέρωση μεγαλύτερου δημοσιονομικού πακέτου.

Ο Πρόεδρος του IFO, Clemens Fuest, ανακοίνωσε ότι η γερμανική ανάπτυξη θα μπορούσε να φτάσει στο 0,2% αυτό το τρίμηνο. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Philip Lane, αναμένει ανάπτυξη της οικονομίας της ευρωζώνης, μόλις συγκρατηθεί η επιδημία.

Συνοψίζοντας την εικόνα πάντως, η γερμανική οικονομία είναι κολλημένη στη στασιμότητα από τα μέσα του 2018 με μέση τριμηνιαία ανάπτυξη μόλις 0,1%. Δεν υπάρχει μόνο ένας λόγος που να εξηγεί την επιβράδυνση. Είναι ένας συνδυασμός πολλών αιτιών, όπως η διακοπή δραστηριοτήτων σε μια σειρά κρίσιμων τομέων, καθώς και η έλλειψη νέων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων.

Το 2018, η γερμανική οικονομία είχε πληγεί από περιορισμούς στην προσφορά, τώρα πλήττεται κυρίως από έλλειψη ζήτησης. Ίσως ο μόνος κοινός παρονομαστής είναι το γεγονός ότι η «ατμομηχανή» της γερμανικής οικονομίας έχει γίνει τώρα η αχίλλειος πτέρνα της και δεν είναι άλλη από την εξάρτησή της από τις εξαγωγές και το παγκόσμιο εμπόριο.