Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς σιωπά. Δεν έχει προβεί ακόμη σε καμία δήλωση ή σχόλιο έστω μέσω της πλατφόρμας Χ όπου είναι ιδιαίτερα ενεργός για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Η τελευταία ανάρτησή του είναι από το Σάββατο 8 Ιουνίου για τους ομήρους που απελευθέρωσε η Χαμάς. Η «σιωπή» αποτέλεσε θέμα συζήτησης μάλιστα στην κυβερνητική ενημέρωση μετά από ερώτηση δημοσιογράφου, όπως και το μεγάλο ερώτημα γύρω από το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών μετά την «σκληρή ήττα» κατά τα λεγόμενα κορυφαίων στελεχών των Σοσιαλδημοκρατών.

Ωστόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ ανέφερε ότι οι ομοσπονδιακές εκλογές είναι προγραμματισμένες για το φθινόπωρο του 2025, κληθείς μάλιστα να απαντήσει κατά πόσο η γερμανική κυβέρνηση σκέφτεται να ακολουθήσει την οδό που επέλεξε ο Εμμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία, δηλαδή την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών. «Η Γαλλία έχει διαφορετικό πολιτικό σύστημα» παρατήρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

H αντιπολίτευση θέτει ζήτημα νομιμοποίησης της κυβέρνησης

Η εικόνα είναι όμως διαφορετική στους κόλπους της αντιπολίτευσης. Λίγο μετά από τα πρώτα exit poll που έδειχναν καθαρή νίκη στη Χριστιανική Ένωση, ο Γενικός Γραμματέας των Χριστιανοδημοκρατών Κάρστεν Λίνεμαν έθεσε θέμα δημοκρατικής νομιμοποίησης της τρικομματικής συγκυβέρνησης και κάλεσε τον καγκελάριο Σολτς να ζητήσει από τη βουλή ψήφο εμπιστοσύνης.

Ακολούθησε ο Μάρκους Ζέντερ, ο επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών και πρωθυπουργός της Βαυαρίας, κάνοντας χθες βράδυ λόγο για «ντε φάκτο καταψήφιση της κυβέρνησης». Σήμερα επανήλθε με νέες δηλώσεις ζητώντας ανοιχτά «πρόωρες εκλογές για μια νέα αρχή για τη χώρα».

Και η συμπρόεδρος της Εναλλακτικής για τη Γερμανία Άλις Βάιντελ δήλωσε ότι οι ψηφοφόροι στις ευρωεκλογές καταψήφισαν την συγκυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων και προσωπικά τον Όλαφ Σολτς. Σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ ζητά από τον καγκελάριο να επιτελέσει το καθήκον του, όπως λέει. Κι αυτό είναι ένα: «να ανοίξει τον δρόμο για πρόωρες εκλογές».

Σολτς ή Πιστόριους;

Γεγονός είναι ότι ακόμη κι αν δεν οδηγηθεί τελικά η Γερμανία σε πρόωρες εκλογές, όπως πιέζει η αντιπολίτευση, τίθεται «θέμα καγκελαρίου», σχολιάζουν σήμερα πολλά γερμανικά μέσα, με φωνές ακόμη και εντός της συγκυβέρνησης να κάνουν λόγο για ανάγκη επανεξέτασης των δεδομένων και μιας συζήτησης «χωρίς ταμπού», όπως ανέφερε ο πρώην Σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Γεγονός είναι επίσης ότι η δημοτικότητα του Όλαφ Σολτς είναι εδώ και καιρό στο ναδίρ, με τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να αξιολογεί αρνητικά την κυβερνητική θητεία του. Από τη μια πλευρά εμφανίζεται ως «ο καγκελάριος της ειρήνης» αλλά ταυτόχρονα αίρει κάθε κόκκινη γραμμή που υπήρχε στη μεταπολεμική γερμανική πολιτική ασφάλειας. Από την αλλη, θέλει να εμφανίζεται ως «ο καγκελάριος του κοινωνικού κράτους» και ταυτόχρονα στα χρόνια της διακυβέρνησής του η Γερμανία κλήθηκε να θεσπίσει προϋπολογισμούς λιτότητας και περικοπών.

Γερμανικά μέσα πάντως ήδη θέτουν το δίλημμα: Σολτς ή Πιστόριους; Κι αυτό διότι εδώ και καιρό ο υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους, είναι με διαφορά ο δημοφιλέστερος πολιτικός στη Γερμανία, ξεπερνώντας και τον επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών Φρίντριχ Μερτς.

Αυτό που πάντως απεύχονται τόσο τα κόμματα της συγκυβέρνησης όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση είναι να περιέλθει η Γερμανία σε μια περίοδο μακράς πολιτικής αστάθειας, με δύο πολέμους σε εξέλιξη στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, αλλά και σοβαρές προκλήσεις στο εσωτερικό της, από την ασθμαίνουσα ανάπτυξη μέχρι την αποδόμηση πυλώνων του κοινωνικού κράτου, όπως τα αδρά κοινωνικά επιδόματα.

Διαβάστε περισσότερα στην Deutsche Welle