Ένα καλοστημένο κόλπο με “μαϊμού” ενοίκια έχει εντοπίσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ)!

Βάζει στο στόχαστρο “επιτήδειους” ιδιοκτήτες ακινήτων που αύξησαν -εικονικά- τα μισθωτήρια συμβόλαια τον καιρό της πανδημίας για να παίρνουν μεγάλες αποζημιώσεις (λόγω του υποχρεωτικού “κουρέματος” τότε)” και τρέχουν να τα επαναφέρουν στα πραγματικά επίπεδα για να αποφύγουν την επιπλέον φορολόγηση.

Στο πλαίσιο των ελέγχων των αιτήσεων COVID για την καταβολή των αποζημιώσεων στα ενοίκια την περίοδο της πανδημίας στελέχη της ΑΑΔΕ εντόπισαν, σύμφωνα με πληροφορίες, χιλιάδες περιπτώσεις όπου το αρχικό μίσθωμα τροποποιήθηκε ακριβώς την περίοδο των lockdown (πολλές φορές διπλασιάστηκε) για να μειωθεί στα αρχικά του επίπεδα αμέσως μόλις τελείωσε το πρόγραμμα των αποζημιώσεων. Δηλαδή, οι ιδιοκτήτες ακινήτων υπέβαλαν τροποποιητική δήλωση παρουσιάζοντας εικονική αύξηση του μισθώματος και οι ενοικιαστές τους την αποδέχονταν αφού και αλλιώς δεν πλήρωναν μέρος η ολόκληρο ένοικο ως πληττόμενοι.

Με τον τρόπο αυτόν οι ιδιοκτήτες διεκδικούσαν ακόμα μεγαλύτερες αποζημιώσεις για ενοίκια “μαϊμού” ενώ οι ενοικιαστές τους δεν είχαν τίποτα να χάσουν αφού οι ιδιοκτήτες δεν επιβάρυναν με κάτι επιπλέον.

Οι διασταυρώσεις ανέδειξαν τέτοιες περιπτώσεις αλλαγών σε ενοίκια και το βάρος τώρα πέφτει στα στελέχη της ΑΑΔΕ για να αποδείξουν αν όντως οι τροποποιήσεις ήταν εικονικές. Ελέγχονται δηλαδή οι τροποποιητικές δηλώσεις της περιόδου από Μάρτιο του 2020 έως τον Ιούλιο του 2021 όταν έκλεισε η “κάνουλα” των αποζημιώσεων.

Όσοι έσπευσαν τότε να επαναφέρουν τα ενοίκια τους προφανώς βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των ελέγχων.

Εξάλλου, από τους ελέγχους στις αιτήσεις για αποζημιώσεις ενοικίων εντοπίστηκαν και οι εξής “περίεργες” περιπτώσεις:

  • Πολλαπλές Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας ή πολλαπλές δηλώσεις Covid (για την ίδια περίοδο ή/και από πολλαπλούς μισθωτές), στις οποίες δεν ταυτοποιούνται τα ακίνητα.
  • Εκμισθούμενα ακίνητα, τα οποία δεν αντιστοιχούν σε δηλωθέντα εμπράγματα δικαιώματα, με αποτέλεσμα να διενεργείται έλεγχος των αντίστοιχων νομιμοποιητικών εγγράφων που αποδεικνύουν την έννομη σχέση του εκμισθωτή με το ακίνητο.
  • Αναπροσαρμογές του μισθώματος που δεν αποτυπώνονται με τροποποίηση της μίσθωσης, αλλά με αναγραφή στις “Σημειώσεις” της αρχικής μίσθωσης.
  • Αλυσίδες “εικονικών” υπεκμισθώσεων ή/και πολλαπλών ακινήτων.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για τα μειωμένα μισθώματα της περιόδου Μαρτίου 2020 – Ιουλίου 2021 έχουν πραγματοποιηθεί συμψηφισμοί με φόρους και καταβολές χρημάτων συνολικού ύψους 845,6 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη

Η υπουργός ονειρεύεται, Ισραηλινοί επενδυτές κοιτούν την Πέρδικα, η CVC, η THI και η Equinix την Ελλάδα και το ΤΑΙΠΕΔ… τα δάση

Travelmyth: Η ελληνική πλατφόρμα που ανοίγει τις πύλες σε πάνω από 4,2 εκατομμύρια ξενοδοχεία και καταλύματα (pics)

Coinbase: Τι συμβαίνει με τον «τιτάνα των κρυπτονομισμάτων;» (pic)