Περισσότερα στοιχεία απαίτησε επισήμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το X (πρώην Twitter), στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργεί για το κατά πόσο οι τεχνολογικοί κολοσσοί και οι πλατφόρμες social media έχουν συμμορφωθεί με τους νέους ευρωπαϊκούς κανόνες που τους υποχρεώνουν να ελέγχουν και να μπλοκάρουν αναρτήσεις με παράνομο ή επιβαρυντικό περιεχόμενο.

Η Κομισιόν, στην ανακοίνωση που εξέδωσε, εξέφρασε προβληματισμό για την έκθεση διαφάνειας που υπέβαλε η πλατφόρμα το Μάρτιο και η οποία έδειξε ότι η εταιρεία έχει περικόψει την αρμόδια ομάδα ελέγχου περιεχομένου κατά σχεδόν 20% σε σχέση με τον περασμένο Οκτώβριο. Η περικοπή αυτή ενδεχομένως να έχει οδηγήσει σε επιδείνωση των ελέγχων που απαιτεί η νέα ψηφιακή νομοθεσία του Digital Services Act.

Παράλληλα, η Κομισιόν επεσήμανε πως το X, ιδιοκτησίας του Έλον Μασκ, έχει μειώσει και την γλωσσική κάλυψη των αναρτήσεων στην ΕΕ από 11 γλώσσες σε 7, γεγονός που επίσης μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των ελέγχων στο περιεχόμενο.

Με δεδομένα τα στοιχεία αυτά, η Κομισιόν απαίτησε από την εταιρεία να της παρέχει επιπλέον λεπτομέρειες για τα μέτρα που λαμβάνει και τη διαχείριση των κινδύνων κυρίως όσον αφορά τη διασπορά fake news και στοιχείων που έχουν δημιουργηθεί από εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης. Έδωσε δε, στην πλατφόρμα χρονικό περιθώριο έως τις 17 Μαΐου για να ανταποκριθεί.

Αφορμή για τους νέους ελέγχους στάθηκε η έναρξη της εφαρμογής της νέας ψηφιακής νομοθεσίας, όμως η αυξημένη εγρήγορση των Βρυξελλών αποδίδεται κυρίως στις επικείμενες ευρωεκλογές του Ιουνίου και στο φόβο ότι μπορεί να υπάρξει απόπειρα διατάραξης της δημοκρατικής διαδικασίας και του αποτελέσματος της κάλπης μέσα από παραπλανητικές και ψευδείς πληροφορίες.

Σημειωτέον πως οι τεχνολογικές εταιρείες που θα «πιαστούν» να παραβιάζουν τους κανόνες της νέας νομοθεσίας αντιμετωπίζουν πιθανά πρόστιμα που μπορεί να φτάσουν έως και το 6% του ετήσιου παγκόσμιου τζίρου τους.

Διαβάστε ακόμη

ΥΠΕΝ: Θετικό σινιάλο στην αραβική Masdar για να χρηματοδοτήσει το πρασίνισμα του Πόρου

Πλειστηριασμοί: Έρχονται σφυριά για… κλωστές και μπουζούκια (pics)

Τα ψηφιακά «ραβασάκια» από την εφορία που θα ενεργοποιούνται αυτόματα σε 10 μέρες

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ