Δεν θα ξεκινήσουν αυτό το καλοκαίρι οι συνομιλίες ένταξης για την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτό δήλωσε, σήμερα, ο Επίτροπος Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γιοχάνες Χαν.

Οπως ανέφερε ο ίδιος,  υπάρχουν τρεις σκεπτικιστικές χώρες, η Γερμανία, η Γαλλία και η Δανία. Σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, ο Χαν είπε ότι ορισμένες χώρες της Ε.Ε. δεν είναι διατεθειμένες να ξεκινήσουν ενταξιακές συνομιλίες.

Πάντώς, όπως τόνισεμ «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιστεύει και πάλι ότι αυτές οι χώρες πρέπει να ανταμειφθούν. Δεν είναι μόνο προς το καλύτερο συμφέρον των Βαλκανίων να είναι μέρος της Ε.Ε., αλλά είναι επίσης προς το συμφέρον μας. Όλα αυτά βασίζονται σε μεμονωμένα πλεονεκτήματα. Η διεύρυνση επηρεάζει τη σταθερότητα στην περιοχή, ωστόσο, δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση σχετικά με την έναρξη των συνομιλιών ένταξης τουλάχιστον αυτό το καλοκαίρι». 

Ο Χαν παραδέχθηκε ότι η πολιτική κρίση στην Αλβανία έχει επηρεάσει ορισμένες χώρες μέλη, οι οποίες δεν πιστεύουν ότι η Αλβανία δεν είναι έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις.

«Πολύ θετικά νέα από την Ευρώπη στο δρόμο μας για την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Παρά το πολιτικό μέτωπο του κακού, το οποίο κάνει τα πάντα για να αμαυρώσει τη χώρα στα μάτια της Ευρώπης, εμποδίζοντας τις διαπραγματεύσεις με προσβολές, απειλές, Molotov και διαρροές συνομιλιών, η Αλβανία εξακολουθεί να αντιστέκεται», έγραψε ο Ράμα στο Twitter.