Μια κοινή, ευρωπαϊκή, απάντηση απέναντι στη Ρωσία και στην εκβίαση του καθεστώτος Πούτιν, το οποίο «προειδοποίησε» ότι οι «μη φιλικές» προς τη Μόσχα χώρες θα πρέπει να πληρώνουν σε ρούβλι για το φυσικό αέριο, θα αναζητήσουν οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα συναντηθούν σήμερα,  Δευτέρα 2 Μαΐου, στις Βρυξέλλες.

Στα μέσα της περασμένης εβδομάδας η Ρωσία διέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία, μία κίνηση που η Ε.Ε. ερμηνεύει ως ύστατη προσπάθεια της Ρωσίας για να στηριξει το νόμισμά της.

Τα μέλη της ΕΕ προσπαθούν, πρώτον, να απαντήσουν με ψυχραιμία στη Μόσχα και, δεύτερον, να συντονίσουν τις ενέργειές τους απέναντι στις απειλές του καθεστώτος Πούτιν.

«Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το Κρεμλίνο χρησιμοποιεί τα ορυκτά καύσιμα για να προσπαθήσει να μας εκβιάσει», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Σύμφωνα με την ίδια, «αυτό είναι κάτι, για το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προετοιμαστεί σε στενό συντονισμό και αλληλεγγύη με τα κράτη μέλη και τους διεθνείς εταίρους. Η απάντησή μας θα είναι άμεση, ενωμένη και συντονισμένη».

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν θέλησε με καθε τρόπο να σπείρει διχόνοια εντός της ΕΕ και ενώ φάνηκε ότι η κίνηση του ήταν αρχικά επιτυχημένη, τα 27 κράτη – μέλη της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναζητούν την κοινή απάντηση σε μια εξορισμού δύσκολη ερώτηση.

«Υπό το πρίσμα της διακοπής των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία, οι Ευρωπαίοι πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι και να δείξουμε αλληλεγγύη. Θα οργανώσω μια συνάντηση τη Δευτέρα το απόγευμα με τους ομολόγους μου για μια ειδική συνάντηση των υπουργών της ΕΕ που είναι αρμόδιοι για ενέργεια», δήλωσε χαρακτηριστικά η αρμόδια Γαλλίδα υπουργός, Μπαρμπαρά Πομπιλί, η χώρα της οποίας ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ προετοιμάζουν ήδη το επόμενο πακέτο κυρώσεων κατά του καθεστώτος της Μόσχας, το οποίο ενδέχεται να περιλαμβάνει ακόμα και το εμπάργκο στην εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου. Αρκετά κράτη – μέλη της ΕΕ ζητούν από την Κομισιόν να απαντήσει στην «μπλόφα της Μοσχας» και να υπάρξει άμεση διακοπή των εισαγωγών πετρελαίου.

Προς το παρόν, η Πολωνία και η Βουλγαρία έχουν αρκετό φυσικό αέριο για να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες τους, ενώ άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ, ανάμεσα στα οποία και η Ελλάδα, θα βοηθήσουν τη Βαρσοβία και τη Σόφια, σε περίπτωση που χρειαστεί.

Με τη ρωσική μπλόφα, όπως αποκαλούν αρκετοί Ευρωπαίοι διπλωμάτες την απειλή περαιτέρω διακοπών στη ροή φυσικού αεριου προς τα κράτη – μέλη της ΕΕ, η Μόσχα δεν πρόκειται να κερδίσει, καθώς ναι μεν η ΕΕ προμηθευεται περίπου το 40% του φυσικού αερίου που χρειάζεται από τη Ρωσία, αλλά την ίδια στιγμή η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος πελάτης της Μόσχας, η οποία δεν μπορεί να βρει ούτε εύκολα, ούτε γρήγορα άλλους αγοραστές στην ασιατική αγορά.

Τρία ερωτήματα ζητούν απαντήσεις

Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση των υπουργων Ενέργειας της Ε.Ε. σήμερα Δευτέρα είναι εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς οι 27 θα πρέπει να απαντήσουν σε τρία παράλληλα ερωτήματα:

Πρώτον, στο ότι η μπλόφα της Μόσχας σημαίνει ότι το καθεστώς Πούτιν θα μπορεί προμηθεύει κράτη – μέλη της ΕΕ που επιλέγει το Κρεμλίνο. Δευτερον, ότι δημιουργείται ζήτημα με του όρους ανταγωνισμού μεταξύ των κρατών – μελών της ΕΕ και τρίτον, ότι τα δύο προηγούμενα ερωτήματα αυξάνουν τις τιμές της ενέργειας σε ολόκληρη την ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι εάν Ευρωπαίοι αγοραστές φυσικού αερίου δεχτούν να πληρωσουν σε ρούβλι, θα παραβιάσουν τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί έναντι της Μόσχας. Μια λύση που προτείνει το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ είναι ότι οι Ευρωπαίοι αγοραστές φυσικού αερίου θα μπορούσαν να ανοίξουν λογαριασμό σε σκληρό νόμισμα στην Gazprombank, να καταθέσουν το ποσό σε ευρώ ή δολάρια, σύμφωνα με τη σύμβασή τους, και να εκδώσουν δήλωση ότι εκπληρώνονται οι υποχρεώσεις πληρωμής.

Ωστόσο, ορισμένα κράτη – μέλη της ΕΕ χαρακτηρίζουν ως «παγίδα» τις προτάσεις της Επιτροπής, καθώς αφήνει πολλά νομικά κενά ζητώντας ένα σαφέστατο μήνυμα. Το βασικό ζήτημα είναι εάν θα καταφέρουν όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ να πληρώνουν μόνο σε ευρώ ή δολάρια ή αν κάποιες εταιρείες θα αποφασίσουν να ακολουθήσουν τον δικό τους δρόμο, ανταποκρινόμενοι στο ρωσικό αίτημα. Αν οι ευρωπαϊκές εταιρείες ανοίξουν έναν νέο τραπεζικό λογαριασμό και πληρώσουν σε ευρώ, τότε οι κυρώσεις δεν παραβιάζονται. Το τι θα κάνουν οι Ρώσοι έπειτα, είναι δική τους δουλειά.

Διαβάστε ακόμη

Θα αντέξουν οι μετοχές το νέο σκηνικό με πληθωρισμό και υψηλά επιτόκια;

Tα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα αλλάξουν και τον τρόπο που χτίζουμε τα σπίτια μας

ΗΠΑ: Ρευστοποιούν περιουσιακά στοιχεία Ρώσων ολιγαρχών για το πακέτο των $33 δισ. προς την Ουκρανία