Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να θέσουν τους δικούς τους στόχους για τη μείωση των ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές που παρουσίασαν σήμερα ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις και Επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι , το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ βάζει στον «πάγο» τη δημοσιονομική «χαλαρότητα» που επικράτησε κατά τα χρόνια της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης και προωθεί την ιδέα της μείωσης χρεών και ελλειμμάτων, λαμβάνοντας υπόψη τις ικανότητες και ιδιαιτερότητες κάθε κράτους – μέλους.

Μέχρι το ξέσπασμα της πανδημίας, οι κυβερνήσεις της ΕΕ έπρεπε να ακολουθήσουν κοινούς δημοσιονομικούς κανόνες, (Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης) που προέβλεπε ανώτατο όριο στο δημόσιο χρέος στο 60% του ΑΕΠ και έλλειμμα μέχρι 3%.

Ωστόσο οι κανόνες ανεστάλησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας (σ.σ.  γενική ρήτρα διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης) και στη συνέχεια ξανά το 2022 λόγω του οικονομικού σοκ που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι μεγάλες διαφορές στα επίπεδα χρέους μεταξύ των χωρών καθιστούν πλέον μη ρεαλιστική την ομοιόμορφη εφαρμογή των κοινών κανόνων σε ολόκληρη την ΕΕ. 

Σύμφωνα με την Κομισιόν, «μέχρι να τεθεί σε λειτουργία ένα νέο πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης και ενόψει της νέας μεταπανδημικής πραγματικότητας, δεν είναι σκόπιμο να επιστρέψουμε στην αποκλειστική εφαρμογή των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης που ίσχυαν πριν από την ενεργοποίηση της γενικής ρήτρας διαφυγής το 2020».

Τα κράτη-μέλη καλούνται να καθορίσουν δημοσιονομικούς στόχους στα προγράμματα σταθερότητας και σύγκλισης που συμμορφώνονται με τα κριτήρια δημοσιονομικής προσαρμογής που ορίζονται στους μεταρρυθμιστικούς προσανατολισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Καλούνται επίσης να συζητήσουν το πώς τα μεταρρυθμιστικά και επενδυτικά τους σχέδια θα συμβάλουν στη δημοσιονομική βιωσιμότητα και τη βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένων των στόχων πράσινης και ψηφιακής μετάβασης και ανθεκτικότητας.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, «οι ειδικές ανά χώρα συστάσεις για το 2024 θα παρέχουν επίσης καθοδήγηση σχετικά με το δημοσιονομικό κόστος των ενεργειακών μέτρων. Εάν οι τιμές χονδρικής παραμείνουν σταθερές και το χαμηλότερο ενεργειακό κόστος μετακυλίεται στις τιμές λιανικής, όπως προβλέπεται σήμερα, τα μέτρα κρατικής στήριξης θα πρέπει να καταργηθούν περαιτέρω το 2024 και οι σχετικές εξοικονομήσεις θα συμβάλουν στη μείωση των κρατικών ελλειμμάτων. Εάν οι τιμές της ενέργειας αυξηθούν ξανά και η στήριξη δεν θα διακοπεί πλήρως και στοχευμένα μέτρα θα πρέπει να προστατεύουν τα ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις»

Όπως υπογραμμίζει η Επιτροπή, δεδομένης της επίμονης υψηλής αβεβαιότητας για τις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προοπτικές σε αυτή τη συγκυρία, η Επιτροπή θεωρεί ότι δεν θα πρέπει να ληφθεί απόφαση για την υπαγωγή των κρατών μελών στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος αυτή την άνοιξη. 

Η Επιτροπή θα προτείνει στο Συμβούλιο την έναρξη διαδικασιών υπερβολικού ελλείμματος με βάση το έλλειμμα την άνοιξη του 2024 με βάση τα στοιχεία αποτελέσματος για το 2023, σύμφωνα με τις ισχύουσες νομικές διατάξεις.

Οι κατευθυντήριες γραμμές που περιέχονται στη σημερινή ανακοίνωση θα παράσχουν στοιχεία για το επερχόμενο Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων (ECOFIN) και τις συζητήσεις του Eurogroup. Με βάση αυτές τις συζητήσεις και λαμβάνοντας υπόψη την εξελισσόμενη οικονομική κατάσταση, η Επιτροπή θα προτείνει συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές δημοσιονομικής πολιτικής σε κάθε κράτος μέλος ως μέρος της δέσμης μέτρων του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου τον Μάιο του 2023.

Διαβάστε ακόμη:

Μαξίμου και ΣΥΡΙΖΑ μετράνε και ζυγίζουν, η ΔΕΗ κλείνει το deal με την Enel, η Κασσιόπη αλλάζει χέρια, η πλωτή μαρίνα της Κέρκυρας και ο χαμός στις Ασφάλειες 

Γεραπετρίτης: Η επανεκκίνηση των σιδηροδρόμων θα γίνει μόνο υπό όρους ασφάλειας – Με δύο σταθμάρχες στους σταθμούς

Jefferies: «Ταύρος» για το ελληνικό χρηματιστήριο, παρά τη διόρθωση – Σε ισχύ το ανοδικό story