Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας προειδοποίησε για τον κίνδυνο της επανεκκίνησης του τουρισμού, λέγοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να συμφωνήσει σε μια κοινή στρατηγική για την άρση των τουριστικών περιορισμών.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Bild am Sonntag που επικαλείται το Reuters, ο Μάας ανέφερε ότι ένας ενδεχόμενος «ευρωπαϊκός αγώνας για το ποιος θα επιτρέψει πρώτος τα τουριστικά ταξίδια θα οδηγήσει σε απαράδεκτους κινδύνους».

Ο Μάας αναφέρθηκε στο υψηλό ποσοστό κρουσμάτων στο χιονοδρομικό θέρετρο Ischgl της Αυστρίας, όπου πιστεύεται ότι πολλοί Γερμανοί τουρίστες προσβλήθηκαν από τον ιό.

«Ζήσαμε ήδη το τι αποτελέσματα μπορεί να έχει στις πατρίδες των τουριστών ένα ξέσπασμα του ιού σε ένα δημοφιλές θέρετρο διακοπών. Αυτό δεν πρέπει να συμβεί ξανά », είπε.

Εκατοντάδες τουρίστες από χώρες όπως η Γερμανία, η Νορβηγία και η Ισλανδία πιστεύεται ότι προσβλήθηκαν στο Ischgl, το οποίο βρίσκεται στα σύνορα Αυστρίας, Ελβετίας και Ιταλίας και είναι εξαιρετικά δημοφιλές.

Οι τοπικές αρχές της περιοχής έχουν κατηγορηθεί ότι ανταποκρίθηκαν πολύ αργά, καθώς είναι πλέον σαφές ότι ο ιός είχε εξαπλωθεί σε πολυσύχναστα μπαρ και θέρετρα της περιοχής ένα μήνα πριν επιβληθεί καταντίνα στην περιοχή στις 13 Μαρτίου.

Οι αυστριακές αρχές προχώρησαν στην άρση της καραντίνας λίγες μέρες πριν την προγραμματισμένη λήξη της σε τρία από τα κορυφαία χιονοδρομικά κέντρα της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του Ischgl, αυτή την εβδομάδα.

Η Αυστρία υποστηρίζει τη σταδιακή επανεκκίνηση του τουρισμού, επιτρέποντας αρχικά την είσοδο των Γερμανών τουριστών.

Ο Μάας είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να συμφωνήσει σε κοινά κριτήρια για την απελευθέρωση των ταξιδιών «το συντομότερο δυνατό, αλλά με την υπευθυνότητα που απαιτείται».

«Δεν πρέπει να αφήσουμε τις επιτυχίες που με κόπο καταγράψαμε τις τελευταίες εβδομάδες να καταστραφούν», δήλωσε ο Μάας, προσθέτοντας ότι διαφορετικά θα υπάρχουν ταξιδιωτικοί περιορισμοί για πολύ περισσότερο.

Παράλληλα, όπως αναφέρει η εφημερίδα, η γερμανική ταξιδιωτική ένωση (DRV) δήλωσε ότι το 60% των ταξιδιωτικών γραφείων και πρακτόρων κινδυνεύουν άμεσα με χρεοκοπία. Σύμφωνα με την έρευνα, μία στις πέντε εταιρείες έχει ήδη απολύσει υπαλλήλους και το 80% έχει υποβάλει αίτηση για κρατική ενίσχυση.