Ευρώπη

Η Γερουσία της Ιταλίας υπέρ της παραπομπής Σαλβίνι για την «απαγωγή μεταναστών»

  • newsroom


Ο Σαλβίνι έχει κατηγορηθεί πολλές φορές στο παρελθόν για την αντιμεταναστευτική πολιτική του και την πρακτική να κλείνει λιμάνια με σκοπό να απωθήσει πρόσφυγες και μετανάστες

Η ιταλική Γερουσία ψήφισε υπέρ της παραπομπής σε δίκη του Ματέο Σαλβίνι, αλλά ο αριθμός των γερουσιαστών που εκφράσθηκαν υπέρ και όσων καταψήφισαν την παραπομπή θα ανακοινωθεί στις 7 μ.μ. ώρα Ιταλίας.

Αυτό οφείλεται σε μια διαδικαστική ιδιαιτερότητα, η οποία επιτρέπει στα λιγοστά μέλη της Γερουσίας που δεν ψήφισαν, να το πράξουν μέσα στις επόμενες τρεις ώρες.

Οι ιταλοί δικαστικοί έχουν ζητήσει την παραπομπή του γραμματέα της Λέγκα σε δίκη για στέρηση της ατομικής ελευθερίας των 131 μεταναστών και προσφύγων που επέβαιναν στο πλοίο του ιταλικού πολεμικού ναυτικού Γκρεγκορέτι το περασμένο καλοκαίρι.

Επιπλέον, ο Σαλβίνι έχει κατηγορηθεί πολλές φορές στο παρελθόν για την αντιμεταναστευτική πολιτική του και την πρακτική να κλείνει λιμάνια με σκοπό να απωθήσει πρόσφυγες και μετανάστες.

Νωρίτερα από το ψήφισμα στη Γερουσία, ο Σαλβίνι σχολίασε μέσω Twitter ότι «αν παραπεμφθώ σε δίκη, θα εξηγήσω στην έδρα ότι είχα καθήκον να υπερασπιστώ τους πολίτες της Ιταλίας».

Επιπλέον, τόνισε ότι «θα περπατήσω στην αίθουσα εκπροσοπώντας εκατομμύρια Ιταλούς, καθώς αυτό που έκανα ήταν αυτό που ήθελαν, δηλαδή να γίνεται έλεγχος σε αυτούς που έρχονται στην Ιταλία ή φεύγουν. Αν δεν κάνεις τίποτα λάθος, δεν πρέπει να φοβάσαι».

Τα Πέντε Αστέρια και η κεντροαριστερά αναμένεται να εκφραστούν υπέρ της παραπομπής, ενώ δεν είναι ακόμη σαφές ποιά στάση θα κρατήσει το μικρό κόμμα Ζωντανή Ιταλία, του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι. Γερουσιαστές της κεντροδεξιάς, τέλος, έχουν συγκεντρώσει υπογραφές σε μια προσπάθεια «να παγώσει» και να μην ολοκληρωθεί σήμερα η όλη αυτή διαδικασία.

Νωρίτερα τον Ιανουάριο, ενημέρωσε τους συναδέλφους του στη Γερουσία να ψηφίσουν υπέρ του κατηγορητηρίου, ένα κόλπο που θεωρήθηκε ως μια προσπάθεια να κερδηθεί η υποστήριξη πριν από τις περιφερειακές εκλογές της Emilia Romagna, τις οποίες έχασε στη συνέχεια.

Όποια και αν είναι η έκβαση της συνεδρίασης της Τετάρτης, ο Σαλβίνι θα πρέπει να αντιμετωπίσει και άλλη κατηγορητική ψηφοφορία για παρόμοιους ισχυρισμούς.

Στις 27 Φεβρουαρίου, μια επιτροπή της Γερουσίας θα αποφασίσει για ένα περιστατικό 107 μεταναστών σε πλοίο ΜΚΟ στη Σικελία, μεταξύ 14 και 20 Αυγούστου 2019.