Εκτός ελέγχου η κατάσταση στην Καταλονία την ημέρα του δημοψηφίσματος με τους τραυματίες να ανέρχονται σύμφωνα με τα πιο προσφατα στοιχεία σε 761 άτομα, ως συνέπεια της άσκησης αστυνομικής βίας κατά των πολιτών που ήθελαν να ψηφίσουν. Από αυτά, τα 216 τραυματίστηκαν στην Βαρκελώνη, 80 στη Χιρόνα, 64 στη Λέιντα, 53 στο Τέρες ντελ Έμπρε, 27 στην κεντρική Καταλονία και 25 στην Ταραγκόνα. Δύο εκ των τραυματιών, που η κατάσταση τους κρίθηκε πιο σοβαρή νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Βαρκελώνης.

Σύμφωνα με ενημέρωση εκπροσώπου της τοπικής κυβέρνησης της Καταλονίας, το 73% των εκλογικών κέντρων ήταν ανοιχτά, παρά τις επεμβάσεις της αστυνομίας. 

Οι κάλπες έκλεισαν στις 20:00 τοπική ώρα (21:00 ώρα Ελλάδας) με εξαίρεση τμήματα στα οποία υπήρχαν άνθρωποι που περίμεναν απ’ έξω και στους οποίους δόθηκε δυνατότητα να ψηφίσουν. Αβέβαιο ωστόσο παραμένει το πότε (και αν) θα ανακοινωθούν αποτελέσματα, αν και όπως σημειώνει το Bloomberg εκτιμάται ότι αυτοί που ψήφισαν πιθανότατα τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας.

Σήμερα δεν έγινε δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία στην Καταλονία

O Ισπανός πρωθυπουργός απέδωσε στην καταλανική κυβέρνηση τις ευθύνες για τις αναταραχές που οδήγησαν στον τραυματισμό τόσων ανθώπων. Αποκάλεσε το δημοψήφισμα “μια διαδικασία που κατάφερε μόνο να σπείρει διχασμό και να προκαλέσει ανεπιθύμητες συνέπειες”, κάνοντας λόγο για σοβαρό πλήγμα στη συνύπαρξη.

Η Καταλονία απέτυχε να διεξαγάγει σήμερα ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, υποστήριξε ο Ραχόι: “Ο λαός της Καταλονίας ξεγελάσθηκε για να πάρει μέρος στην απαγορευμένη ψηφοφορία. Ήταν ένα στρατήγημα της περιφερειακής κυβέρνησης εναντίον της νομιμότητας και της δημοκρατικής αρμονίας και ήταν ένας δρόμος που οδηγεί στο πουθενά”.

Ο Ραχόι κάλεσε τους Καταλανούς να αποκηρύξουν όσα έχουν κάνει μέχρι τώρα και να ξεκινήσουν διάλογο εντός του νόμου. “Σήμερα δεν έγινε δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση στην Καταλονία. Το κράτος δικαίου παραμένει σε ισχύ με όλη τη δύναμή του”, τόνισε ο συντηρητικός ηγέτης σε τηλεοπτική ομιλία του.

«Δεν θέλαμε, αναγκαστήκαμε» ήταν η απάντηση της ισπανικής κυβέρνησης, καθώς οι αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό ήταν έντονες.

Ο πρόεδρος της επαρχίας της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζεμόντ, δήλωσε ότι η χρήση κλομπ και ελαστικών σφαιρών από την αστυνομία αποτελεί αδικαιολόγητη χρήση βίας, ενώ δημιουργεί μία απαίσια εικόνα για την Ισπανία.

Η δήμαρχος της Βαρκελώνης, Άντα Κολάου, κάλεσε τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι να παραιτηθεί, απαιτώντας τον τερματισμό της χρήσης βίας από τις αστυνομικές δυνάμεις κατά των πολιτών που θέλουν να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα.

«Ξεπέρασε όλα τα όρια», «είναι ένας δειλός και δεν βρίσκεται στο ύψος της ευθύνης του (…) Κατά συνέπεια ο Μαριάνο Ραχόι οφείλει να παραιτηθεί», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Κολάου, η οποία αντιτίθεται στην ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας χαρακτήρισε την χρήση βίας από την αστυνομία «έγκλημα κατά της δημοκρατίας».  “Γριές γυναίκες σύρθηκαν. Διεφθαρμένο, υποκριτικό κι ανώφελο,” έγραψε ο ίδιος σε ανάρτησή του στο Twitter. Αργότερα, προχώρησε σε νέα ανάρτηση μαζί με φωτογραφίες από την άσκηση της αστυνομικής βίας, για ν’ αναρωτηθεί: “Αυτή είναι η νίκη σας;”

Η Σκωτσέζα πρωθυπουργός, Νίκολα Στέρτζον, δήλωσε, μέσω Twitter, βαθύτατα ανήσυχη για τις εικόνες βίας και ζήτησε από την κυβέρνηση να αφήσει τους Καταλανούς να ψηφίσουν.

Το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε νωρίτερα ότι η αστυνομία και η εθνοφρουρά προχωρούν στην κατάσχεση καλπών και ψηφοδελτίων από εκλογικά κέντρα.

«Είμαστε ειρηνικοί άνθρωποι», φωνάζουν οι συγκεντρωμένοι έξω από εκλογικό κέντρο της Βαρκελώνης, στο οποίο έχει αρχίσει να επεμβαίνει η ισπανική αστυνομία, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα που μίλησε στο Reuters. 

xulo3.jpg

Νωρίτερα Καταλανοί ψηφοφόροι είχαν αρχίσει να φράσσουν τις πόρτες στα εκλογικά κέντρα προκειμένου να μην επιτρέψουν στην αστυνομία να εμποδίσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Την ίδια ώρα μια αυτοκινητοπομπή αποτελούμενη από περίπου 30 φορτηγάκια της εθνοφρουράς, φορτηγάκια χωρίς διακριτικά και ένα φορτηγό γεμάτο αστυνομικούς αναχώρησαν από το λιμάνι της Βαρκελώνης, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που μίλησαν στο Reuters.

Η επαρχία είναι σχεδόν διχασμένη αναφορικά με το θέμα, όμως η πλειονότητα των κατοίκων επιθυμεί, σε ποσοστό 70%, να διεξαχθεί ένα νόμιμο δημοψήφισμα με την άδεια της κεντρικής κυβέρνησης.

Οι συνέπειες μιας απόσχισης της επαρχίας αυτής, που εκπροσωπεί το 19% του ΑΕΠ της Ισπανίας και έχει το μέγεθος του Βελγίου, δεν μπορούν να εκτιμηθούν, όπως και αυτές του Brexit. Ανησυχούν όμως πολύ τους Ισπανούς, οι οποίοι βγήκαν χθες το βράδυ στους δρόμους κατά χιλιάδες διαδηλώνοντας ενάντια στο δημοψήφισμα, τόσο στη Βαρκελόνη όσο και στη Μαδρίτη. Κρατούσαν σημαίες ισπανικές, καταλανικές και ευρωπαϊκές και πανό που έγραφαν «Η Καταλονία είναι η Ισπανία».

Από την πλευρά τους οι αυτονομιστές ισχυρίζονται ότι έχουν προκαλέσει «μια επανάσταση χαμόγελων» και πραγματοποιούν καθημερινές κινητοποιήσεις.

Η κυβέρνηση του συντηρητικού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι τονίζει ότι το δημοψήφισμα είναι παράνομο και δεν προβλέπεται από το ισπανικό Σύνταγμα.

Σύμφωνα με την νομαρχία, 160 εκλογικά κέντρα έχουν καταληφθεί από τους αυτονομιστές, όμως 1.300 έχουν κλείσει. Η ημέρα κινδυνεύει να εξελιχθεί σε ένα παιχνίδι γάτας με το ποντίκι.

Όπως δήλωσε μια πηγή από την καταλανική κυβέρνηση, οι αυτονομιστές διαθέτουν διπλές κάλπες. Έχουν προβλέψει να διεξαχθεί το δημοψήφισμα σε κάθε είδους μέρη, με λιγότερο ή περισσότερο εύκολη πρόσβαση: σχολεία, κέντρα υγείας, μουσεία, μοναστήρια, κέντρα για ηλικιωμένους…