Δημοψήφισμα για την απαγόρευση των εισαγωγών φουά γκρα και προϊόντων από γούνες ζώων θα πραγματοποιηθεί στην Ελβετία, έπειτα από αίτημα της ένωσης προστασίας ζώων «Swiss Animal Alliance», η οποία συγκέντρωσε τον απαραίτητο αριθμό υπογραφών για τη διεξαγωγή της προβλεπόμενης διαδικασίας.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η «Swiss Animal Alliance» συγκέντρωσε 106.448 υπογραφές κατά των εισαγωγών φουά γκρα και 116.140 υπογραφές ενάντια στις εισαγωγές γούνας.

Οι αριθμοί αυτοί ξεπερνούν το ελάχιστο νόμιμο όριο των 100.000 υπογραφών, που απαιτούνται για να γίνει κάποιο δημοψήφισμα στην Ελβετία.

Υπενθυμίζεται ότι στην Ελβετία υπάρχει σύστημα άμεσης δημοκρατίας, στο πλαίσιο του οποίου οι πολίτες καλούνται συχνά σε δημοψηφίσματα για διάφορα θέματα.

Σε ό,τι αφορά το φουά γκρα, η τεχνική της αναγκαστικής σίτισης πτηνών με στόχο την πάχυνση του συκωτιού τους απαγορεύεται στην Ελβετία, ωστόσο δεν απαγορεύονται οι εισαγωγές προϊόντων που παράγονται μέσω αυτής της τεχνικής. Η φιλοζωική ένωση υποστηρίζει ότι η Ελβετία εισάγει ετησίως 200 τόνους φουά γκρα, που αντιστοιχούν στον σφαγιασμό 412.000 ζώων.

Για την απαγόρευση εισαγωγών γούνας, η ένωση υποστηρίζει ότι σφάζονται περίπου 1,5 εκατ. ζώα για τους 350 τόνους γούνας που εισάγει ετησίως η Ελβετία.

Τον Σεπτέμβριο το Κοινοβούλιο και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στη Βέρνη απέρριψαν την απαγόρευση των εισαγωγών φουά γκρα, με το σκεπτικό ότι ένα τέτοιο μέτρο θα μπορούσε να προκαλέσει πρόβλημα στο τοπικό εμπόριο, οδηγώντας τον εμπορικό τουρισμό στη γειτονική Γαλλία.

Διαβάστε ακόμη

Ποιους βάζει στο στόχαστρο η εφορία το 2024

Πώς ο Πειραιάς έγινε το νέο hotspot της Αττικής στον τουρισμό και το real estate

Η Ούρσουλα, η «καρέκλα» της και ο Μητσοτάκης, η οικογένεια Φιλίππου με το χέρι στη τσέπη, ο καπνός και η φωτιά στην Πληροφορική και το Hilton στα Χανιά

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ