Χιλιάδες στρατιώτες έχουν σταλεί για να συνδράμουν τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας στον αγώνα κατά του κορωνοϊού, στην Ελβετία, η οποία πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη επιστράτευση από την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Ωστόσο η πρωτοφανής κινητοποίηση δεν ήταν ανέφελη.

Εκατοντάδες στρατιώτες και αξιωματικοί βρίσκονται περιορισμένοι σε στρατώνες μετά την πιθανή έκθεσή τους στη λοίμωξη.

Και ενώ περίπου το 80-90% όσων έλαβαν διαταγές στις 16 Μαρτίου παρουσιάστηκαν, περισσότεροι από 200 θα βρεθούν αντιμέτωποι με την στρατιωτική δικαιοσύνη, καθώς δεν παρουσιάστηκαν στις μονάδες τους, σύμφωνα με τον ταξίαρχο Ρέιμοντ Νροζ που επικαλείται το Reuters.

Συνολικά, περίπου 5.000 στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένων των μελών των ιατρικών ταγμάτων, υποστηρίζουν το πολιτικό προσωπικό.

Έχουν δραστηριοποιηθεί κυρίως στο Ticino, το ιταλόφωνο καντόνι στα σύνορα με την Ιταλία, όπου καταγράφονται πολλά από τα συνολικά 22.000 κρούσματα της χώρας και πολλοί από τους συνολικά 641 θανάτους.

Η Ελβετία έχει κινητοποιήσει μέχρι και 8.000 στρατιωτικούς, όχι μόνο στις ιατρικές υπηρεσίες, αλλά και για το σφράγισμα των συνόρων, την συνδρομή στα logistics αλλά και την συνδρομή στην ασφάλεια κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Επί του παρόντος, 728 στρατιωτικοί βρίσκονται σε καραντίνα, δήλωσε ο Ντροζ, με 49 από αυτούς σε απομόνωση. Συνολικά 172 στρατιώτες έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό, πολλοί από αυτούς στο Ticino. Μόνο ένας Ελβετός στρατιώτης βρέθηκε θετικός εν ώρα υπηρεσίας.

Ωστόσο υπήρξουν και οι επικρίσεις σύμφωνα με τις οποίες οι στρατιώτες δεν έκαναν και πολλά πράγματα και έχουν περάσει το χρόνο τους σε νοσοκομειακές αίθουσες αναμονής αντί να βοηθούν ενεργά.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Βέρνη, ο Ντροζ δήλωσε ότι ο στρατός σχεδιάζει να διατηρήσει ενεργούς μόνο τους απαραίτητους σε αριθμούς στρατιώτες και να στείλει τους υπόλοιπους σπίτι “για την αναγκαία ανάπαυση”.

Εν τω μεταξύ, περίπου 240 στρατιώτες δεν συμμορφώθηκαν με τις εντολές να παρουσιαστούν, οι οποίες τους παραδόθηκαν μέσω γραπτού μηνύματος, όπως δήλωσε ο ταξίαρχος.

“Όταν όλα θα έχουν ξεκαθαρίσει – επειδή σε ορισμένες περιπτώσεις, δόθηκαν απαλλαγές – αυτοί οι άνθρωποι θα αναφερθούν στη στρατιωτική δικαιοσύνη», είπε. “Στη συνέχεια, θα τεθούν υπό κανονική δικαστική διαδικασία.”

Οι κυρώσεις που επιβάλλονται από τους στρατιωτικούς δικαστές περιλαμβάνουν και ποινές φυλάκισης, ενώ ένας τοπικός πολιτικός χαρακτήρισε εκείνους που δεν παρουσιάστηκαν «προδότες».