Ευρώπη

Ισπανία: Ιστορική συμφωνία για τα εργασιακά ανάμεσα σε κυβέρνηση, εργοδότες και συνδικάτα

  • newsroom


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητούσε τη μεταρρύθμιση αυτή σε αντάλλαγμα για το μεγάλο ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης

Tην επίτευξη συμφωνίας για τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας με την εργοδοσία και τα εργατικά συνδικάτα ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση της Ισπανίας, μερικές ημέρες πριν από την καταληκτική ημερομηνία που έχουν ορίσει οι Βρυξέλλες.

«Πρόκειται για μια ιστορική συμφωνία στο θέμα των κοινωνικών σχέσεων που επιτρέπει την εναρμόνιση της ισπανικής αγοράς εργασίας με την ευρωπαϊκή αγορά», δήλωσε το υπουργείο Εργασίας σε ανακοίνωση.

«Είναι μια ιστορική ημέρα για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες της χώρας μας», δήλωσε στους δημοσιογράφους η υπουργός Εργασίας, Γιολάντα Ντιάθ, που είχε θέσει ως προτεραιότητα τις διαπραγματεύσεις, στις οποίες είχε ηγετικό ρόλο.

Το περιεχόμενο της συμφωνίας δεν δημοσιοποιήθηκε, αλλά είναι γνωστό ότι ο στόχος της κυβέρνησης του Πέδρο Σάντσεθ ήταν να επανεξετάσει τη μεταρρύθμιση που υιοθετήθηκε το 2012 από τη συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι, η οποία -σύμφωνα με τους επικριτές της- είχε εκτοξεύσει την αβεβαιότητα, σε μια χώρα που διατηρεί το ευρωπαϊκό ρεκόρ στο ποσοστό προσωρινών συμβάσεων.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε με τις δύο μεγαλύτερες εργοδοτικές οργανώσεις, τη CEOE και τη CEPYME (μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις) και με τα δύο μεγάλα εργατικά συνδικάτα, τις Εργατικές Επιτροπές (CCOO) και τη Γενική Ένωση Εργαζομένων (UGT).

Η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντεθ και οι κοινωνικοί της εταίροι είχαν ξεκινήσει μάχη με τον χρόνο, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητούσε τη μεταρρύθμιση αυτή σε αντάλλαγμα για το μεγάλο ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης, μία από τους μεγαλύτερους δικαιούχους του οποίου είναι η Ισπανία με 140 δισ. ευρώ, και το περίμενε στο τέλος της χρονιάς.

Το νομοσχέδιο που προέκυψε από τις διαπραγματεύσεις αναμένεται να υιοθετηθεί την Τρίτη κατά τη διάρκεια του τελευταίου υπουργικού συμβουλίου του 2021.

Διαβάστε ακόμη

Mαρία Αγγελικούση: «Το LNG είναι το καθαρότερο ορυκτό καύσιμο»

Lamda Development: Στην κοινοπραξία Mace και Jacobs η διαχείριση κατασκευής κτιριακών έργων για το Ελληνικό

ΗΠΑ: Στο υψηλότερο επίπεδο από το 1982 ο δομικός πληθωρισμός