Η είσοδος στην ταξιδιωτική αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων έφεραν αναπόφευκτα ανακατατάξεις και προσαρμογές στην παγκόσμια τουριστική βιομηχανία.

Παράλληλα, η αύξηση τα τελευταία χρόνια, πριν την πανδημία, του μεριδίου που κατέχουν οι βραχυχρόνιες μισθώσεις στον χώρο της φιλοξενίας πέραν της επιχειρηματικής κοινότητας του τουρισμού κινητοποίησε κυβερνήσεις και Δήμους με τη θεσμοθέτηση αυστηρότερων κανόνων. Ένας από τους κυριότερους λόγους για την εν λόγω θεσμοθέτηση, με πιο συγκεκριμένους κανόνες, ήταν η συνεχής αύξηση των ενοικίων σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, που είχε ως αποτέλεσμα τον εκτοπισμό των ντόπιων και τον κατακλυσμό περιοχών από τουρίστες.

Στο πλαίσιο αυτό έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η έκθεση που συνέταξε το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής Πρεσβείας στη Μαδρίτη για τη λειτουργία του μοντέλου εκμίσθωσης κατοικιών για τουριστική χρήση στην Ισπανία που θεωρείται ναυαρχίδα του τουρισμού στη Νότια Ευρώπη.

Σύμφωνα με την έκθεση, η αύξηση των τουριστικών ροών τα τελευταία έτη στην Ισπανία, εξαιρουμένης της περιόδου της πανδημίας, κατά την οποία ο τουριστικός τομέας παγκοσμίως, επέβαλε την αύξηση της προσφοράς τουριστικών καταλυμάτων, προσφορά που τα υφιστάμενα ξενοδοχεία και καταλύματα πιθανόν να μην είχαν τη δυνατότητα να καλύψουν.

Διαβάστε τη συνέχεια του κειμένου στο travel.gr