Η αποχώρησή του Μάριο Ντράγκι τον Τον Ιούλιο του 2022, οδήγησε την χώρα σε πολιτική αναταραχή και σε πρόωρες εκλογές που έγιναν την Κυριακή 26/9, με μεγάλη νικήτρια την Τζόρτζια Μελόνι και τους «Αδελφούς της Ιταλίας».

Η επόμενη κυβέρνηση, που αποτελείται από μία ακροδεξιά συμμαχία, είναι η 70η που σχηματίζεται στην Ιταλία από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, με μέσο όρο μία κυβέρνηση να αλλάζει κάθε 30 μήνες. Είναι μακράν η πιο συχνή διαδικασία από κάθε άλλο πενταετή εκλογικό κύκλο που συνηθίζεται σε κάθε χώρα, όπως αναφέρει το cnbc.

Η πολιτική αστάθεια αποδίδεται σε διάφορους λόγους, όμως στην «καρδιά» του προβλήματος της Ιταλίας βρίσκεται το υβριδικό της πολιτικό σύστημα.

«Το σύστημα είναι σημαντικό να εκπροσωπεί διαφορετικές ιδεολογίες, διαφορετικές προτιμήσεις, διαφορετικές γεωγραφικές περιφέρειες. Η Ιταλία είναι μία χώρα με πολύ μεγάλες διαφορές», αναφέρει η Andrea Ruggeri, ειδικός σε θέματα πολιτικής και σε διεθνείς σχέσεις στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

«Ωστόσο, η Δημοκρατία απαιτεί αποτελεσματικές πολιτικές. Συνεπώς, ένας από τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Ιταλία τα τελευταία χρόνια είναι ότι δεν έχει πολιτική και δεν κατάφερε να υλοποιήσει πολιτικές», συνεχίζει.

Το παρακάτω βίντεο παρουσιάζει κάποιους από τους λόγους της έντονης μεταβλητότητας στην ιταλική πολιτική:

 

Διαβάστε ακόμη:

 

Ιταλικά ομόλογα: Τι συστήνουν UBS και Citi την επόμενη μέρα των εκλογών

 

Ανάλυση: Γιατί η Ιταλία ψήφισε Μελόνι – Τι λένε στο newmoney ψηφοφόροι από τον Βορρά μέχρι τον ιταλικό Νότο

 

Πασκουαριέλο – Goldman Sachs: Οι μετοχές είναι «αιχμάλωτες» της αυστηρής νομισματικής πολιτικής (διαγράμματα)