Ευρώπη

Ιταλία: Ολοκληρώνονται οι διαβουλεύσεις Ντράγκι με τα κόμματα – Στήριξη και από τον Μπερλουσκόνι

  • newsroom


Ο Μάριο Ντράγκι αναμένεται να συναντηθεί εκ νέου με τον πρόεδρο Ματαρέλα μέχρι την Παρασκευή – Η στήριξη της πλειοψηφίας του Κοινοβουλίου στην κυβέρνησή του θεωρείται δεδομένη

Ολοκληρώνονται οι διαβουλεύσεις του Ιταλού εντολοδόχου πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, με τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας.

Πριν από λίγο, ο Ντράγκι συναντήθηκε με τον Ιταλό πρώην πρωθυπουργό και ιδρυτή του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος δήλωσε: «Επιβεβαίωσα τη στήριξη του κόμματός μας, με την παρότρυνση να γίνουν επιλογές υψηλών προδιαγραφών. Θέλουμε να ληφθούν υπόψη οι υποδείξεις των κομμάτων, αλλά και να δράσει, ο νέος πρωθυπουργός, με πλήρη αυτονομία».

Από την πλευρά του, ο γραμματέας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλα Τζινγκαρέτι, εξέφρασε «ικανοποίηση για τις κατευθυντήριες γραμμές που εξέθεσε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός, με ιδιαίτερη αναφορά στη στήριξη της παιδείας και της οικονομίας της χώρας».

Πλήρης στήριξη από Ρέντσι

Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα συμμετοχής της Λέγκα στη νέα κυβερνητική συμμαχία, ο Τζινγκαρέτι πρόσθεσε ότι «το κόμμα του δεν θέτει βέτο, αλλά είναι σαφές ότι πρόκειται για δύο διαφορετικές, εναλλακτικές πολιτικές δυνάμεις».

Τα ακροδεξιά Αδέλφια της Ιταλίας επανέλαβαν ότι δεν εννοούν να στηρίξουν την κυβέρνηση Ντράγκι και η επικεφαλής τους, Τζόρτζια Μελόνι, δήλωσε απογοητευμένη για το ότι ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ έκανε γνωστό ότι δεν προχωρά σε φορολογική μεταρρύθμιση που να βασίζεται μόνο σε μία -ή το πολύ δύο- φορολογικές κλίμακες.

O δε πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι και το κόμμα του Ζωντανή Ιταλία, που είχαν καθοριστικό ρόλο στην πτώση της κυβέρνησης Κόντε, επανέλαβαν σήμερα την «πλήρη υποστήριξή τους στη νέα κυβέρνηση και στις επιλογές του Μάριο Ντράγκι».

Από τη Λέγκα, ο Ματέο Σαλβίνι χαρακτήρισε χρήσιμη και αποδοτική τη σημερινή του συνάντηση με τον εντολοδόχο, τεχνοκράτη πρωθυπουργό, ενώ πρόσθεσε ότι «κατά την όλη συζήτησή τους δεν έγινε αναφορά σε συγκεκριμένα ονόματα προς υπουργοποίηση».

Τις επόμενες μέρες ορκίζεται η νέα κυβέρνηση

Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση του Ντράγκι με την αντιπροσωπεία του Κινήματος Πέντε Αστέρων, η τελευταία έκανε γνωστό μέσω διαδικτύου ότι ζητεί να αποσαφηνιστεί «ποια θα είναι η πολιτική και θεματική έκταση της νέας κυβέρνησης».

Την Τετάρτη και την Πέμπτη, τα μέλη τους -διαδικτυακά πάντα- θα αποφασίσουν με ψηφοφορία αν επιθυμούν τη συμμετοχή του κινήματος στη νέα αυτή κυβερνητική εμπειρία. Όλα δείχνουν ότι η τελική απόφαση, εκτός και αν υπάρξουν θεαματικές εκπλήξεις, θα είναι θετική.

Μέχρι την Παρασκευή, ο Μάριο Ντράγκι αναμένεται να συναντηθεί εκ νέου με τον Ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα, στον οποίο θα ανακοινώσει το αποτέλεσμα των διερευνητικών του επαφών. Η στήριξη της πλειοψηφίας του Κοινοβουλίου στην κυβέρνησή του θεωρείται, υπό τις παρούσες συνθήκες, δεδομένη.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης θα πρέπει να γίνει το πολύ μέσα στο σαββατοκύριακο.

Διαβάστε ακόμη

Ακτοπλοΐα: Κίνδυνος για λουκέτα πριν από το καλοκαίρι

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Χρηματοδοτικά εργαλεία με «κλειδί» το business plan

H United Group ανοίγει τα χαρτιά της για την Forthnet