Ευρώπη

Ήταν διασώστρια σε… σκαντζόχοιρους και παίρνει σύνταξη

  • newsroom


Η Κάριν Ελ δεν έχει καμία σχέση με «απογοητευμένες νοικοκυρές που φροντίζουν ζώα για αυτοεπιβεβαίωση» - Το επάγγελμά της είναι «Φροντίστρια σκαντζόχοιρου»

Πώς αντιμετωπίζεις έναν σκαντζόχοιρο που έχει κουλουριαστεί, σχηματίζοντας μία αγκαθωτή μπάλα. Η Κάριν Ελ ξέρει: Του χαϊδεύει απαλά την πλάτη και το μικρό ζώο ξετυλίγεται και πάλι επάνω στο τραπέζι. «Ένας σκαντζόχοιρος κανονικά πρέπει να μοιάζει στο σχήμα με σταγόνα: μυτερός μπροστά, στρογγυλός πίσω. Αυτός εδώ είναι σχεδόν κυλινδρικός». Και τι σημαίνει δηλαδή αυτό; «Ότι είναι πολύ αδύνατος». Η Κάριν Ελ του δίνει συμπληρώματα διατροφής με μία μικρή σύριγγα – του μιλάει, όπως μία μητέρα στο μωρό της, προσπαθώντας να τον πείσει να φάει.

Μητέρα, γιαγιά και… φροντίστρια σκαντζόχοιρων

Η Κάριν Ελ θυμίζει την κλασική γιαγιά από τα παραμύθια. Τα φαινόμενα όμως απατούν και, αν κάποιος κάνει το λάθος να την αποκαλέσει… σκαντζοχοιρομαμά ή… σκαντζοχοιρογιαγιά, το πρόσωπό της σκοτεινιάζει αμέσως. Αν και μητέρα, αλλά και γιαγιά στην πραγματικότητα, αποστασιοποιείται από τις «απογοητευμένες νοικοκυρές που φροντίζουν ζώα για αυτοεπιβεβαίωση», λέει χαρακτηριστικά. Άλλωστε η ίδια εργαζόταν πάντα, αρχικά ως βοηθός γιατρού και μετά ως βοηθός νοσηλευτή. «Φροντίστρια σκαντζόχοιρου» είναι ένας όρος με τον οποίο μπορεί να ζήσει. Και η φήμη της εκτείνεται από τη μία άκρη της Γερμανίας ως την άλλη.

Όλα ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Όπως θυμάται, ένα από τα ερεθίσματα για να κάνει το βήμα αυτό ήταν μια έκκληση από τον καθηγητή Μπέρναρντ Γκρίμεκ στην τηλεόραση. Ο σκαντζόχοιρος ήταν ένα ζώο-σύμβολο για εκείνον, τον φορούσε κεντημένο στη γραβάτα του, ενώ υποστήριζε συχνά ότι και ο ίδιος είχε… αγκάθια. Η Κάριν Ελ ταυτίστηκε μαζί του, καθώς θεωρεί το ίδιο και για τον εαυτό της.

Αυτοκίνητα, ο μεγαλύτερος εχθρός των σκαντζόχοιρων

Τη φήμη και τις εξειδικευμένες γνώσεις της στην φροντίδα σκαντζόχοιρων απέκτησε με τον καιρό τα τελευταία 49 χρόνια. Όσο καιρό δηλαδή φροντίζει σκαντζόχοιρους. Μάλιστα, περιέθαλψε μέχρι και 435 σκαντζόχοιρους σε ένα μόνο χρόνο. Ο υπολογισμός λοιπόν ενός συνολικού αριθμού είναι σχεδόν ανέφικτος. Και τώρα, μισό αιώνα μετά, ήρθε η ώρα να βάλει μία τελεία: Στο σπίτι της, λίγο έξω από την Κολωνία, φιλοξενεί τους τελευταίους σκαντζόχοιρους που ανέλαβε να φροντίσει.

Διαβάστε τη συνέχεια στην Deutsche Welle