Για τρίτο μήνα η οικονομία της Ευρωζώνης παρουσιάζει ανησυχητική στασιμότητα – σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις των δεικτών PMI της Markit για το Νοέμβριο (πρόκειται για δείκτες που αντανακλούν τις τάσεις της πραγματικής οικονομίας).

Ο συνδυαστικός δείκτης για την Ευρωζώνη υποχώρησε από το 50,6 τον Οκτώβριο στο 50,3. Είναι η δεύτερη χειρότερη ένδειξη από το 2013, όταν ξεκίνησε η τελευταία φάση σχετικής ανάκαμψης της Ευρωζώνης.

Το μομέντουμ της οικονομίας χάνεται και το φάσμα της ύφεσης πλησιάζει καθώς οι νέες παραγγελίες υποχωρούν για τρίτο μήνα το Νοέμβριο ενώ η αύξηση της απασχόλησης υποχώρησε στο χειρότερο ρυθμό της τελευταίας πενταετίας: οι εταιρείες γίνονται εξαιρετικά διστακτικές απέναντι σε νέες προσλήψεις.

Οι προσδοκίες του ιδιωτικού τομέα της Ευρωζώνης για τη μελλοντική του παραγωγή είναι πολύ χειρότερες από τις αντίστοιχες της ίδιας περιόδου πέρσι, επηρρεασμένες από την γεωπολιτική ανασφάλεια (Brexit, εμπορικός πόλεμος, δασμοί στα αυτοκίνητα) αλλά και από την οικονομική αβεβαιότητα για τα μελλοντικά επίπεδα ζήτησης.

Στα επιμέρους στοιχεία εμφανίζονται ανησυχητικά σημάδια που “κρύβουν” τα ενοποιημένα στοιχεία σε επίπεδο ευρωζώνης.

Στη Γερμανία και τη Γαλλία, για παράδειγμα, υπήρξαν σημάδια βελτίωσης αλλά στην υπόλοιπη Ευρωζώνη η παραγωγή υποχώρησε αν και οριακά για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2013. H μεταποίηση άρχισε να συρρικνώνεται με ταχύτερους ρυθμούς ενώ η αδυναμία έχει αρχίσει να επεκτείνεται και στον κλάδο των υπηρεσιών.

Αναμένονται τις επόμενες μέρες οι αναφορές για όλες τις οικονομίες της Ευρωζώνης (και για την Ελλάδα). Ωστόσο γίνεται σαφές ότι η περιφέρεια γίνεται και πάλι πηγή ανησυχίας. Η Ιταλία παρουσιάζει γνωστές αδυναμίες, αλλά η Ισπανία που για χρόνια λειτούργησε σταθεροποιητικά στην οικονομία της Ευρωζώνης μπορεί να προκύψει ως νέα εστία έντασης. Το αναπτυξιακό μομέντουμ που διατηρούσε φαίνεται ότι χάνεται τώρα – στην χειρότερη στιγμή για την ίδια τη χώρα αλλά και για την Ευρωζώνη γενικότερα.