Περισσότερες από 13 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων χορηγήθηκαν παγκοσμίως κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού -μόνο στη Γερμανία χορηγήθηκαν 192 εκατομμύρια δόσεις, αριθμός ρεκόρ για εμβολιασμούς κατά της ίδιας ασθένειας μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Όμως ορισμένοι αντιμετώπισαν ποικίλα και ενίοτε σοβαρά συμπτώματα μετά τον εμβολιασμό τους, αδυνατώντας πλέον να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή.

Τώρα, κάποιοι ζητούν από την εταιρεία κατασκευής εμβολίων BioNTech αποζημιώσεις για τις βλάβες που υπέστησαν.

Τι είναι το σύνδρομο Post-Vac;

Πολλοί άνθρωποι αισθάνθηκαν πόνο στο σημείο της ένεσης, κόπωση, πονοκέφαλο ή ρίγη. Τα συμπτώματα αυτά εξαφανίζονται μετά από σύντομο χρονικό διάστημα και θεωρούνται φυσιολογική αντίδραση στο εμβόλιο. Το σύνδρομο μετά τον εμβολιασμό (Post-Vac) είναι όμως κάτι περισσότερο. Αλλά κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς.

Το σύνδρομο Post-Vac περιλαμβάνει διάφορα συμπτώματα και κλινικές περιπτώσεις, παρόμοιες σε πολλά σημεία με αυτά του Long-Covid: Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης (CFS/ME), ημικρανίες, μυϊκούς πόνους ή καρδιαγγειακά νοσήματα.

Όσο πολύπλευρα και αν είναι τα συμπτώματα, έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Εμφανίζονται σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού. Και επειδή οι παρενέργειες και οι βλάβες του εμβολιασμού τελούν πάντοτε σε στενή χρονική σύνδεση με τη χορήγηση του εμβολίου, καθίσταται προφανές πως σχετίζονται με αυτό.

Διαβάστε τη συνέχεια στην DW