Τα αντισώματα που εξουδετερώνουν τον κορωνοϊό παραμένουν στο αίμα τουλάχιστον επί οκτώ μήνες μετά τη μόλυνση, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία και δημοσιεύτηκε σήμερα στην επιθεώρηση Nature Communications.

Τη μελέτη διεξήγαγε το νοσοκομείο San Raffaele του Μιλάνου σε συνεργασία με το Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας (ISS), τον οργανισμό που συμβουλεύει την ιταλική κυβέρνηση σε θέματα δημόσιας υγείας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, η παραπάνω διαπίστωση ισχύει ανεξαρτήτως της σοβαρότητας της νόσου, της ηλικίας των ασθενών και της παρουσίας υποκείμενων νόσων.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 162 ασθενών που ήταν θετικοί στον κορωνοϊό (κατά 67% άνδρες διάμεσης ηλικίας 63 ετών), που παρουσιάστηκαν στα Επείγοντα του νοσοκομείου San Raffaele κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας στην Ιταλία. Τα πρώτα δείγματα αίματος ελήφθησαν ταυτόχρονα με τη διάγνωση τον Μάρτιο και Απρίλιο 2020, ενώ τα τελευταία στο τέλος του Νοεμβρίου 2020.

Το 57% των ασθενών κατά τη διάγνωση έπασχε από κάποιο υποκείμενο νόσημα. Τα συχνότερα από αυτά ήταν η υπέρταση (44%) και ο διαβήτης (24%).

«Η παρουσία των αντισωμάτων, αν και μειώνεται με τον χρόνο, αποδεικνύεται πολύ επίμονη», αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους το νοσοκομείο San Raffaele και το ISS. Όπως εξηγούν, οκτώ μήνες μετά τη διάγνωση, μόνον τρεις ασθενείς από τους 162 συμμετέχοντες δεν ήταν πλέον θετικοί στα τεστ αντισωμάτων (στο μεταξύ οι 29 είχαν φύγει από τη ζωή).

Επίσης, η επιστημονική έκθεση αναφέρει ότι η πρώιμη παρουσία των αντισωμάτων αυτών είναι «σημαντική για την επιτυχή αντιμετώπιση της λοίμωξης: Όσοι δεν κατορθώσουν να τα παράγουν τις πρώτες 15 ημέρες μετά την προσβολή, κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν σοβαρές μορφές του κορωνοϊού».

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από τη Μονάδα Εξέλιξης της Ιικής Μετάδοσης του νοσοκομείου San Raffaele, σε συνεργασία με τους ερευνητές του Ινστιτούτου Ερευνας για τον Διαβήτη του νοσοκομείου. Οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα ειδικό τεστ για τα αντισώματα με τεχνικές που είχαν ήδη χρησιμοποιηθεί για τη μελέτη των αντισωμάτων που συμμετέχουν στην αυτοάνοση απόκριση στη βάση του διαβήτη τύπου 1.

Επίσης, χάρη σε τεχνικές που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί για τη μελέτη των εμβολίων κατά του HIV, οι ερευνητές ανέπτυξαν και μια νέα μέθοδο αξιολόγησης των αντισωμάτων που εξουδετερώνουν τον κορωνοϊό.

Η μελέτη επέτρεψε ακόμη «τη χαρτογράφηση -κατά σχεδόν εξαντλητικό τρόπο- της εξέλιξης στον χρόνο της απόκρισης των αντισωμάτων στον κορωνοϊό», σύμφωνα με τους ερευνητές.

Διαβάστε ακόμη

Eπτά δράσεις για μπίζνες με τα κρατικά ακίνητα

Κωστής Φραγκούλης: Η επιτυχημένη πορεία 30 ετών της Franman στην παγκόσμια ναυτιλία

Κοινωνικός Τουρισμός 2021: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι για δωρεάν διακοπές