Νέα μέτρα και σχέδια για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση.

Λόγω και της πανδημίας του κορωνοϊού, το υπουργείο Οικονομικών αποσκοπεί όχι μόνο να αντλήσει ζεστό χρήμα από την εκμετάλλευση ακινήτων, αλλά ταυτόχρονα να κινητοποιήσει με ιδιωτικούς πόρους την αγορά, να ενισχύσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση και να επιλύσει χρόνια δικαστικά και κοινωνικά προβλήματα όπως οι αμφισβητήσεις κυριότητας μεταξύ κράτους και ιδιωτών.

Επιχειρεί όμως να καταγράψει και διάσημα ακίνητα τα οποία το Δημόσιο έχει ξεχάσει ή παραμελήσει.

Παράλληλα, επιδιώκει εξοικονόμηση πόρων για στέγαση δημοσίων υπηρεσιών, αλλά και να βάλει φραγμό σε καταπατήσεις κοινόχρηστων εκτάσεων, όπως ο αιγιαλός και η παραλία.

Ανοίγουν οι παραλίες

Αμεσα, με απόφαση των αρμόδιων υπουργών Απόστολου Βεσυρόπουλου, Στέλιου Πέτσα και Κώστα Σκρέκα, απελευθερώνεται για φέτος το καλοκαίρι η παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης ή λιμνοθάλασσας, καθώς καταργείται η υποχρέωση προσκόμισης φορολογικής ενημερότητας. Για να κινηθεί η τοπική οικονομία κατ’ εξαίρεση για το 2021 και μόνο, δήμοι και Κτηματικές Υπηρεσίες όλης της χώρας θα μπορούν να εκχωρούν παραλίες σε ξενοδοχεία, κατασκηνώσεις, κάμπινγκ, κέντρα αναψυχής, καντίνες, επιχειρήσεις θαλάσσιων μέσων αναψυχής ή εκμετάλλευσης ομπρελών και ξαπλωστρών κ.λπ. ακόμα κι αν χρωστούν στην Εφορία.

Αρκεί να πληρούν όσα άλλα απαιτούνται, δηλαδή άδεια λειτουργίας, γνωστοποίηση υγειονομικού ενδιαφέροντος, έναρξη δραστηριότητας στη ΔΟΥ, αλλά και πιστοποιητικό μη οφειλής στον δήμο. Οι δήμοι θα εισπράττουν τη μερίδα του λέοντος, έως 70%, των συμβάσεων παραχώρησης, ενώ πολύ λιγότερα το Δημόσιο ή μόλις το 10% των εισπράξεων αν ενοικιαστής είναι δήμος ή δημοτική επιχείρηση.

Νέα μέτρα αξιοποίησης

Για να μπορεί να ασκήσει τα δικαιώματά του και να εκμεταλλευτεί καλύτερα τα ακίνητα που του ανήκουν, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει συνολικά για φέτος 6+1 μέτρα:

1 Δημιουργία γεωγραφικού και περιγραφικού μητρώου με πλήρη χωροταξικά δεδομένα και συνεχή επικαιροποίηση στοιχείων. Μέσω του μητρώου η Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας θα έχει τη διαχείριση και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Στην τελική μορφή του το Μητρώο Δημόσιας Ακίνητης Περιουσίας θα μετατραπεί σε Δημόσιο Κτηματολόγιο!

2 Ειδικά Ακίνητα: Μέσα στο 2021 και σε σύμπραξη με τα ελληνικά πανεπιστήμια και πολυτεχνεία, θα προχωρήσει ο γεωχωρικός προσδιορισμός ακινήτων ιδιαίτερου φυσικού κάλλους ή οικονομικής και πολιτιστικής σημασίας τα οποία δεν ήταν εφικτό μέχρι σήμερα να οριοθετηθούν με τα υπάρχοντα μέσα. Για παράδειγμα, τέτοιο ακίνητο είναι η Καλντέρα της Σαντορίνης. Το μέτρο εκτιμάται ότι θα αποφέρει σημαντικά οφέλη για το Δημόσιο.

3 Παρακολούθηση μεταβολών στα δημόσια κτήματα: Ξεκινά η ψηφιακή καταχώρηση των μεταβολών των δημοσίων κτημάτων (όπως ρυμοτομικές αλλαγές, απαλλοτριώσεις, καταπατήσεις κ.ά.) ή των ακτών (λόγω διαβρώσεων, τεχνικών έργων κ.ά.) καθώς και των κοινόχρηστων ζωνών αιγιαλού. Θα γίνει με αξιοποίηση των γεωχωρικών δεδομένων και θα παρέχεται η δυνατότητα στις Κτηματικές Υπηρεσίες να χαρακτηρίσουν το είδος και τη νομιμότητα αυτών.

4 Αιγιαλοί και παραλίες: Θα διενεργηθούν ηλεκτρονικές δημοπρασίες για παραχώρηση χρήσης αιγιαλού και παραλίας, αλλά και επέκτασή τους για την κάλυψη και άλλων ακινήτων προς δημοπρασία. Επιχειρείται περαιτέρω αλλαγή και απλούστευση του νομοθετικού πλαισίου για να προωθηθεί η αναπτυξιακή πολιτική της χώρας με αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών με σκοπό να διασφαλιστεί η προστασία αιγιαλού και παραλίας.

5 Διακατεχόμενα και ανταλλάξιμα κτήματα: Η τακτοποίηση των κατεχόμενων δημοσίων και ανταλλάξιμων κτημάτων επιδιώκεται να εξασφαλίσει σημαντικά έσοδα για τον κρατικό προϋπολογισμό. Παράλληλα, είναι και λύση για την εξάλειψη των κοινωνικών αδικιών έναντι ιστορικά τεκμηριωμένων διεκδικήσεων και συγκρούσεων, καθώς το Δημόσιο εμφανίζεται όψιμα ή και μετά από αιώνες να αμφισβητεί ιδιοκτησίες – ακόμα και ολόκληρα χωριά! Εκτός από την εισροή σημαντικών πόρων στον κρατικό προϋπολογισμό, το Δημόσιο θα γλιτώσει και από το κόστος δικών, εξόδων και γραφειοκρατικών διαδικασιών.

6 Απαλλοτριώσεις: Απλοποίηση των διαδικασιών και εναρμόνισή τους με τις κοινοτικές δεσμεύσεις της χώρας. Το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για τις απαλλοτριώσεις έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι καθυστερεί τις επενδύσεις και την ανάπτυξη υποδομών, ενώ επιβαρύνει με πρόσθετα κόστη τις επενδύσεις.

7 Στέγαση δημοσίων υπηρεσιών: Θα συνεχιστεί και θα ενταθεί η προσπάθεια εξορθολογισμού των αναγκών στέγασης δημοσίων υπηρεσιών, καθώς το Δημόσιο, παρότι είναι ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης ακινήτων, είναι ταυτόχρονα και ο μεγαλύτερος εκμισθωτής στη χώρα. Μεταξύ άλλων, σχεδιάζεται και η διενέργεια νέου τύπου διαγωνισμών στέγασης με σκοπό τη δραστική μείωση των σχετικών λειτουργικών δαπανών και προσαρμογή στους νέους κανονισμούς και τις απαιτήσεις ασφαλείας.

Διαβάστε ακόμη 

Το happy end στην Τράπεζα Αττικής, η (στάνταρ) γκρίνια του Βακάκη και οι νέες περιπέτειες της Φαμάρ 

Νασέρ Αλ Κελαϊφί: Ο Άραβας κροίσος που θέλει να αλλάξει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7: Πληρώνονται 200 εκατ. ευρώ σε 20.000 δικαιούχους