Το 60% των ασθενών που νοσηλεύονται με κορωνοϊό εξακολουθεί να παρουσιάζει τουλάχιστον ένα σύμπτωμα έξι μήνες μετά τη μόλυνση, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία και δημοσιεύθηκε σήμερα (10/5/2021) στην επιθεώρηση Clinical Microbiology and Infection.

Μάλιστα, το ένα τέταρτο από αυτούς τους ασθενείς παρουσιάζει τρία ή περισσότερα συμπτώματα, ενώ το 2% χρειάστηκε να νοσηλευτεί και πάλι.

Τα συμπτώματα που εμφανίζονται συχνότερα είναι κόπωση, πόνοι ή δυσκολία στην αναπνοή.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το Γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικών Ερευνών (Inserm) σε μια ομάδα 1.137 ασθενών, που δημιουργήθηκε για να παρακολουθούνται οι ασθενείς με κορωνοϊό μετά τη νοσηλεία τους.

«Μια σημαντική αίσθηση κόπωσης, αναπνευστικές ενοχλήσεις και πόνοι στους μυς και τις αρθρώσεις περιλαμβάνονται μεταξύ των επίμονων κλινικών συμπτωμάτων που αναφέρονται συχνότερα» στους τρεις και στους έξι μήνες μετά τη νοσηλεία για κορωνοϊό, αναφέρεται στην επιστημονική έκθεση.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές παρατήρησαν «μια σχέση ανάμεσα στην αρχική σοβαρότητα της νόσου και την μακροπρόθεσμη επιμονή των συμπτωμάτων». Η επιμονή τουλάχιστον τριών συμπτωμάτων έξι μήνες μετά τη μόλυνση είναι πιο συχνή σε όσους εισήχθησαν σε μονάδα εντατικής θεραπείας, σε σχέση με αυτούς που νοσηλεύτηκαν σε θάλαμο και με τους ασθενείς που είχαν τα περισσότερα συμπτώματα την ημέρα της διακομιδής τους στο νοσοκομείο.

Επίσης, η μελέτη έδειξε ότι «παρόλο που οι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν σοβαρά, οι γυναίκες φαίνεται ότι κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν επίμονα συμπτώματα αργότερα».

Τέλος, η μελέτη υπογραμμίζει ότι αυτές οι μορφές «μακράς Covid» έχουν μερικές φορές ευρύτερες συνέπειες σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Κι αυτό γιατί από τους ασθενείς που ανέφεραν συμπτώματα έπειτα από έξι μήνες και όταν μολύνθηκαν ασκούσαν κάποια επαγγελματική δραστηριότητα, το ένα τρίτο δεν επέστρεψε στην εργασία του.

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, τα επίμονα συμπτώματα μετά τη μόλυνση από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 εμφανίζονται σε μία στις δέκα περιπτώσεις συμπτωματικής Covid,  περιλαμβανομένων αυτών που δεν νοσηλεύτηκαν και εμφάνισαν μια ελαφρά ή μέτρια μορφή της νόσου.

Διαβάστε ακόμη

Λασκαρίδης – Μαρτίνος – Παπαδημητρίου: Για ποιους λόγους η ελληνική ναυτιλία θα κυριαρχεί και τις επόμενες δεκαετίες

Tο σπίτι της Λαμπέτη στο Κολωνάκι γίνεται boutique ξενοδοχείο ‘’Villa Lambeti’’ το 2022 (pics)

BioNTech: Στα $15 δισ. αυξάνει την εκτίμηση των πωλήσεων από τα εμβόλια