Αισιόδοξος για το ότι η Σουηδία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ το καλοκαίρι εμφανίστηκε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας, Ουλφ Κρίστερσον, παρά τη συνεχιζόμενη διαμάχη με την Τουρκία.

«Υπάρχει πιθανότητα, αδιαμφισβήτητα», δήλωσε ο ίδιος στο σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων TT, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα. Αν και δεν έθεσε χρονοδιάγραμμα, είπε ότι ελπίζει πως «θα συμβεί το συντομότερο δυνατόν».

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Σουηδία δεν μπορεί πλέον να υπολογίζει στην υποστήριξη της χώρας του για ένταξη στο ΝΑΤΟ, μετά το κάψιμο του Κορανίου από έναν ακροδεξιό κοντά στην τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη.

Ωστόσο, όπως δήλωσε ο Ουλφ Κρίστερσον στο ΤΤ, η Τουρκία δεν είπε ποτέ ρητά ότι η πόρτα έχει κλείσει τελείως για τη Σουηδία, και πρόσθεσε ότι αυτή ήταν και η εντύπωση που δίνουν οι γύροι συνομιλιών με την Τουρκία από το περασμένο καλοκαίρι.

«Μπορούμε να έχουμε διαφορετικές απόψεις για το πού βρισκόμαστε στη διαδικασία, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία για τον τελικό στόχο της διαδικασίας», τόνισε ο πρωθυπουργός της Σουηδίας.

Ο Ουλφ Κρίστερσον επεσήμανε ακόμη την πίεση που θα ασκηθεί στην Τουρκία από την πλειονότητα των χωρών του ΝΑΤΟ. «Αλλά είναι η Τουρκία που παίρνει την τουρκική απόφαση και κανείς άλλος».

Υπενθυμίζεται ότι η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ πέρυσι. Μέχρι στιγμής, 28 από τις 30 χώρες της Συμμαχίας έχουν εγκρίνει τις αιτήσεις των δύο σκανδιναβικών χωρών, με την Ουγγαρία και την Τουρκία να μην τις έχουν επικυρώσει ακόμη.

«Αυτό θα ήταν πολύ κακό για την ασφάλεια της Σουηδίας, αν χρειαστεί περισσότερος χρόνος από τον απολύτως αναγκαίο», είπε ο Ουλφ Κρίστερσον, προσθέτοντας ότι πλέον το θέμα είναι να αποκλιμακωθεί η «τεταμένη κατάσταση» και ότι είναι «έτοιμος να μιλήσει με τον Ερντογάν ανά πάσα στιγμή».

Ωστόσο, νωρίτερα σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έδωσε έναν μάλλον απαισιόδοξο τόνο, δηλώνοντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα ότι οι τριμερείς συναντήσεις με τη Σουηδία και τη Φινλανδία «δεν θα έχουν κανένα νόημα σε αυτό το κλίμα».

Πρόσθεσε δε ότι η Σουηδία πρέπει να λάβει συγκεκριμένα μέτρα, χωρίς να διευκρινίσει πότε θα επαναληφθούν οι συνομιλίες. Η Τουρκία κατηγορεί τις δύο σκανδιναβικές χώρες ότι υποστηρίζουν ομάδες, τις οποίες η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατικές και ζητά να εκδώσει ορισμένους υπόπτους, μεταξύ άλλων αιτημάτων.

Διαβάστε ακόμη

Fed: Τα «περιστέρια» επιστρέφουν – Ήρθε το τέλος της αύξησης στα επιτόκια; (πίνακας)

Ενα ταξίδι ζωής στη Γροιλανδία: Η αυθεντική εμπειρία του απώτατου Βορρά

Marketing Greece: Οι χειμερινοί προορισμοί στην Ελλάδα και τα ελληνικά νησιά στα διεθνή ΜΜΕ (pic)