Μία εβδομάδα πριν από την επόμενη απόφαση της Fed όσον αφορά τα επιτόκια, αρκετοί επενδυτές στην αγορά των options μελετούν την πιθανότητα πως η επόμενη κίνηση σύσφιξης της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ ενδέχεται να είναι, προς το παρόν, η τελευταία.

Η δραστηριότητα των επενδυτών στην αγορά των options τα οποία είναι συνδεδεμένα με το Secured Overnight Financing Rate (SOFR) φαίνεται πως υποδεικνύει εκτιμήσεις για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της Fed.

Η αγορά των swaps εκτιμά πως η Fed θα αυξήσει τα επιτόκιά της κατά μέσο όρο κατά 48 μονάδες βάσης στις επόμενες δύο συνεδριάσεις της. Αυτό με τη σειρά του υποδεικνύει μία μικρή πιθανότητα της τάξης του 8% πως εάν η κεντρική τράπεζα αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 25 μονάδες βάσης την 1η Φεβρουαρίου, η κίνηση αυτή θα αποτελέσει και το «κύκνειο άσμα» του κύκλου σύσφιξης της νομισματικής της πολιτικής.

Ένα παράδειγμα των κινήσεων των «περιστεριών» (doves), των επενδυτών δηλαδή οι οποίοι εκτιμούν μία σταδιακή ολοκλήρωση του κύκλου νομισματικής σύσφιξης, στην αγορά των SOFR options είναι οι επενδύσεις ύψους $40 εκατ. οι οποίες θα προσφέρουν κέρδη εάν τα επιτόκια δεν αυξηθούν κατά 25% τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους. Σε ό,τι αφορά την αγορά των κρατικών ομολόγων, οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων τίτλων έχουν αρχίσει να περιορίζονται.

Προς το παρόν, πάντως, το Bloomberg τονίζει πως η πλειοψηφία των αναλυτών της Wall Street αναμένει δύο αυξήσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης έκαστη στις δύο επόμενες συνεδριάσεις της FOMC αν και η διάρκεια των επτά εβδομάδων μεταξύ τους συμβάλλει στην αβεβαιότητα ως προς τις μελλοντικές κινήσεις της κεντρικής τράπεζας.

«Δεδομένης της περιόδου μεταξύ των συνεδριάσεων του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου, η Fed θα έχει μία πολύ πιο ολοκληρωμένη εικόνα όσον αφορά την επίδοση της αμερικανικής οικονομίας κατά τη διάρκεια της δεύτερης», τόνισε ο αναλυτής της BMO Capital Markets, Ίαν Λίνγκεν, προσθέτοντας πως «δεν αναμένουμε πως τα επικαιροποιημένα δεδομένα θα δικαιολογήσουν μία άρση του προγράμματος σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της Fed τον Μάρτιο, αλλά ενδέχεται να δικαιολογήσουν μία τέτοια κίνηση τον Μάιο».

Διαβάστε ακόμη 

Προς νέα μείωση το όριο για τις συναλλαγές με μετρητά 

Πότε οι τράπεζες δεν θα υποχρεούνται να αποζημιώνουν τα θύματα phishing 

Κεν Γκρίφιν – Citadel: Ο νέος βασιλιάς των επενδύσεων – Πώς πέτυχε απόδοση άνω του 38%