Ορισμένοι πολιτικοί ανησυχούν ότι οι χώρες θα δανειστούν πάρα πολύ για να στηρίξουν την οικονομία τους κατά το επόμενο έτος. Η Κριστίν Λαγκάρντ όμως δεν συμμερίζεται τις ανησυχίες τους.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε, στην εκπομπή του Ρίτσαρντ Κουέστ στο CNN, «Quest Means Business», ότι η μείωση της δημοσιονομικής στήριξης από τις χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να γίνει σταδιακά και με προσοχή,

Ο μεγαλύτερος φόβος της, είπε η Λαγκάρντ, δεν είναι η αύξηση του χρέους στην Ευρώπη λόγω των μέτρων στήριξης, αλλά ότι οι κυβερνήσεις μπορεί να αποσύρουν «βίαια» τις εγγυήσεις για τις θέσεις εργασίας και την εισοδηματική στήριξη, πριν τη σωστή ώρα. Αυτά τα προγράμματα, είπε, πρέπει να μειώνονται «σταδιακά» και με προσοχή.

«Αυτή είναι νομίζω η πιο δύσκολη στιγμή, η πιο λεπτή, και όπου θα πρέπει να υπάρξει καλή κρίση», σημείωσε.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν δαπανήσει τρισεκατομμύρια ευρώ για να περιορίσουν τον αντίκτυπο του κορωνοϊού στις οικονομίες, ενώ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εφαρμόζει ένα πρωτοφανές πρόγραμμα αγορών ομολόγων για τη στήριξη των οικονομιών από τον κορωνοϊό. Η ΕΕ έχει συμφωνήσει επίσης σε ένα πρόγραμμα ανάκαμψης για τα επόμενα χρόνια, το οποίο μαζί με τους πόρους του προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2021-27, φθάνει τα 1,8 τρισ. ευρώ.

Η Λαγκάρντ τόνισε, όμως, ότι ακόμη και όταν αρχίσει η οικονομία να βελτιώνεται και να ανακάμπτει, τα μέτρα στήριξης δεν πρέπει να αποσυρθούν πρόωρα.

Διαβάστε ακόμα

Πατρίκ Μουράτογλου: Ποιος είναι ο εκατομμυριούχος προπονητής του Τσιτσιπά

Απόφαση-σταθμός για την Uber: Οι οδηγοί έχουν εργασιακά δικαιώματα

Έλον Μασκ: Η δήλωση που «εκτόξευσε» ξανά το Bitcoin