Ευρώπη

Λαγκάρντ: Σαφέστερος και απλούστερος ο στόχος του 2% αλλά δεκτές και αποκλίσεις

  • newsroom


Η επικεφαλής της ΕΚΤ χαρακτήρισε συμβατό το νέο ποσοστό και με την επικείμενη σύσφιξη - Παραμένουν στην εργαλειοθήκη της ΕΚΤ τα μέτρα που έλαβε εκτάκτως αλλά τα επιτόκια είναι το πρωταρχικό εργαλείο της τράπεζας

Στην ομόφωνη απόφαση αναθεώρησης του στόχου του πληθωρισμού μετά από επανεξέταση 18 μηνών αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η επικεφαλής της Κριστίν Λαγκάρντ.

Όπως ανέφερε η κα. Λαγκάρντ «Γνωρίζουμε ότι ο στόχος του 2% δεν πρόκειται παγιωμένος, μπορεί να υπάρχει κάποια μέτρια, προσωρινή απόκλιση προς οποιαδήποτε κατεύθυνση άνω ή κάτω του ποσοστού αυτού. Και αυτό είναι εντάξει. Αυτό που μας απασχολεί είναι οι ανθεκτικές και σημαντικές αποκλίσεις από τον στόχο».

Όπως μεταδίδει το Reuters η κα. Λαγκάρντ χαρακτήρισε σαφέστερο και απλούστερο τον νέο στόχο λέγοντας χαρακτηριστικά «Πιστεύουμε ότι αυτό το 2% είναι σαφέστερο, απλούστερο στην επικοινωνία, σταθερό και με ισορροπία. Επιπλέον σημειώστε ότι μας εναρμονίζει με πολλές άλλες κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο που επίσης έχουν θέσει στόχο το 2%, πσοσοτό που είναι γενικά αποδεκτό για τη σταθερότητα των τιμών».

Η επικεφαλής της ΕΚΤ χαρακτήρισε συμβατό το νέο ποσοστό και με την επικείμενη σύσφιξη «Δεν νομίζω ότι έχοντας αυτό το απλό και σταθερό 2% … απομακρύνουμε την πιθανή σύσφιξη που θα λάβει χώρα».

Πρώτα τα επιτόκια μετά τα εργαλεία

«Τα βασικά – και πρώτα απ ‘όλα – μέσα πολιτικής που χρησιμοποιούμε είναι τα επιτόκια της ΕΚΤ. Αλλά αναγνωρίζουμε επίσης ότι σε περιστάσεις όπως αυτή που λειτουργούμε τώρα τα άλλα εργαλεία που έχουμε χρησιμοποιήσει με επιτυχία τα τελευταία 10 χρόνια είναι απαραίτητα εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε το δυσμενές σοκ». Η κα. Λαγκάρντ διευκρίνισε επιπλέον ότι «Όλα τα εργαλεία -εννοούμε παροχή καθοδήγησης, τις αγορές στοιχείων ενεργητικού, τα προγράμματα μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης και τα αρνητικά επιτόκια– είναι απαραίτητα εργαλεία που θα παραμείνουν στην εργαλειοθήκη μας ώστε να είμαστε σε θέση να τα χρησιμοποιήσουμε εάν χρειαστεί».

Διαβάστε ακόμα:

Capital Economics: Οι προοπτικές της αγοράς επαγγελματικών χώρων στην Αθήνα – Τι λέει για το Ελληνικό

Εσθήρ Λεβή: Πώς η «Mrs Bodyline» έχασε το σπίτι στη Φιλοθέη

Πώς κέρδισε τον διαγωνισμό για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά ο Προκοπίου