Ευρώπη

Λιθουανός ΥΠΕΞ: Τίθεται σε καραντίνα ύστερα από την επίσκεψη Μακρόν στη χώρα

  • newsroom


Ο υπουργός ήταν παρών σε πολλές εκδηλώσεις κατά την επίσκεψη του Μακρόν στις 28-29 Σεπτεμβρίου

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Λίνας Λινκεβίτσιους θα τεθεί σε καραντίνα για μία εβδομάδα αφού ήρθε σε επαφή με μέλη της αποστολής του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του τελευταίου στη χώρα, που στη συνέχεια βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό.

Ο υπουργός ήταν παρών σε πολλές εκδηλώσεις κατά την επίσκεψη του Μακρόν στις 28-29 Σεπτεμβρίου, δήλωσε η εκπρόσωπος Ράσα Γιακιλαϊτιένε.

Τα δύο μέλη της γαλλικής αντιπροσωπείας που βρέθηκαν θετικά διέμεναν στο Βίλνιους και δεν συμμετείχαν στην αποστολή που ταξίδεψε από το Παρίσι, τα μέλη της οποίας είχαν όλα βρεθεί αρνητικά πριν φθάσουν στη Λιθουανία, σύμφωνα με το γραφείο του Μακρόν.

Πηγή στη γαλλική προεδρία ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο ίδιος ο Μακρόν δεν είχε επαφή με τα πρόσωπα που βρέθηκαν θετικά.

Δεν ήταν άμεσα σαφές εάν ο Λινκεβίτσιους, που συναντήθηκε με τον Μακρόν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, υπεβλήθη σε τεστ.

Ο πρόεδρος Γκιτάνας Ναουσέντα, η σύζυγός του και αρκετά μέλη του προσωπικού του γραφείου του υποβλήθηκαν σε τεστ χθες. Όλα τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά, ανέφερε η προεδρία σε ανακοίνωση.

Το Σάββατο, πέντε αξιωματούχοι από το γραφείο του προέδρου κλήθηκαν να τεθούν σε απομόνωση καθώς είχαν στενές επαφές με πρόσωπα της γαλλικής αποστολής. Ο πρόεδρος και η οικογένειά του δεν περιλαμβάνονται σε αυτά, ανέφερε η λιθουανική προεδρία.

Θετικός ο νέος Υπουργός Παιδείας της Πολωνίας

Ο νέος υπουργός Παιδείας της Πολωνίας ανακοίνωσε σήμερα ότι βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό, ενώ ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στη χώρα συνέχισε να καταγράφει ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα.

Ο Πρζέμισλαβ Τσάρνεκ, 43 ετών, ανακοίνωσε ότι μολύνθηκε πριν λάβει χώρα εκδήλωση στο προεδρικό μέγαρο, όπου ο πρόεδρος Αντρέι Ντούντα αναμενόταν να επικυρώσει τον διορισμό νέων υπουργών ύστερα από τον κυβερνητικό ανασχηματισμό που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα.

«Υποβλήθηκα σε τεστ σήμερα το πρωί λόγω πονοκεφάλου προκειμένου να μην εκθέσω τον πρόεδρο, το υπουργικό συμβούλιο και άλλους παρευρισκόμενους στη σημερινή τελετή. Νιώθω καλά. Μην υποτιμάτε τα συμπτώματα», ανέφερε ο Τσάρνεκ σε σημερινή του ανάρτηση στο Twitter.

Το Σάββατο η Πολωνία κατέγραψε ημερήσιο αριθμό ρεκόρ νέων κρουσμάτων. Έως σήμερα, η χώρα έχει καταγράψει συνολικά 102.080 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 2.659 θανάτους.