Ευρώπη

Λονδίνο: Θα ξεκινήσει εμπορικό πόλεμο με την ΕΕ λόγω Brexit;

  • newsroom


Αδιάλλακτη η υπ. Εξωτερικών της Μ. Βρετανίας, Λιζ Τρας, για το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας – Η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον προσπαθεί να βρει τη χρυσή τομή που θα διατηρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο ενωμένο

Είναι ξεκάθαρο ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, ή πιο σωστά το Λονδίνο, αυτή τη στιγμή δεν έχει το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις.

Από τη μία πρέπει να σεβαστεί τη συμφωνία που υπέγραψε το 2019 με την ΕΕ, ώστε να φέρει εις πέρας το Brexit και από την άλλη πρέπει να «τιθασεύσει» το έθνος της Β. Ιρλανδίας, που βρίσκεται σε καθεστώς ακυβερνησίας και υπό τον φόβο δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας.

Πώς πρέπει να σεβαστεί τη συμφωνία του Brexit; Με την τήρηση του περιβόητου Πρωτοκόλλου της Β. Ιρλανδίας, το οποίο ναι μεν δημιούργησε σκληρά σύνορα με τη Μεγάλη Βρετανία, αλλά παράλληλα επέτρεψε την ελεύθερη μετακίνηση προϊόντων και υπηρεσιών με την υπόλοιπη Ιρλανδία, που είναι κράτος – μέλος της ΕΕ.

Όμως τα σκληρά σύνορα απογοητεύουν τους Βορειοϊρλανδούς, με το ενωτικό κόμμα DUP να τιμωρείται στις πρόσφατες εκλογές και να ξεκαθαρίζει ότι δεν θα συνεργαστεί στον σχηματισμό κυβέρνησης, αν δεν λυθεί το θέμα του Πρωτοκόλλου.

Το αδιέξοδο της κυβέρνησης Τζόνσον

Η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον προσπαθεί λοιπόν να βρει αυτή τη χρυσή τομή που θα διατηρήσει ενωμένο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Όμως την απειλή μονομερών ενεργειών στη συμφωνία του Brexit δεν την λες και «χρυσή τομή», αλλά πεδίο για περισσότερες εντάσεις.

Διαβάστε τη συνέχεια στην DW