Ευρώπη

Μαγκνταλένα Άντερσον: Ίσως η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στη Σουηδία

  • newsroom


Αν διαδεχτεί τον Στέφαν Λεβέν, η νυν υπουργός Οικονομικών αναμένεται να αντιμετωπίσει πολλές και σκληρές προκλήσεις, όπως την κλιματική αλλαγή και τις βίαιες συμμορίες

Η Μαγκνταλένα Άντερσον, υπουργός Οικονομικών στη Σουηδία, αναμένεται να είναι η επόμενη πρωθυπουργός της χώρας, όταν ο σοσιαλδημοκράτης Στέφαν Λεβέν αποσυρθεί τον Νοέμβριο,

Ωστόσο, αν η Μαγκνταλένα Άντερσον αποφασίσει να παραμείνει στην πρωθυπουργία για περισσότερο διάστημα από μερικούς μήνες, αναμένεται να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις.

Αν η Άντερσον επιλεγεί για να ηγηθεί του κόμματος τον Νοέμβριο, αναμένεται να γίνει η πρώτη πρωθυπουργός στην ιστορία της Σουηδίας, 40 χρόνια μετά τη γειτονική της Νοργηβία και τουλάχιστον 60 χρόνια μετά τη Σρι Λάνκα – η οποία ήταν η πρώτη χώρα που απέκτησε γυναίκα πρωθυπουργό.

Ωστόσο, ένα πολωμένο Κοινοβούλιο κινδυνεύει να τορπιλίσει τον προϋπολογισμό, ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το μπλοκ της κεντροαριστεράς υπολείπεται της αντιπολίτευσης ενόψει των γενικών εκλογών τον Σεπτέμβριο 2022.

Ανάμεσα στις προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Μαγκνταλένα Άντερσον είναι και το πρόβλημα με τις βίαιες συμμορίες και η αναδιάρθρωση της οικονομίας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

«Είναι μια πρόκληση, αλλά δεν είναι χαμένη υπόθεση», λέει ο Νικ Άιλοτ, βοηθός καθηγητή Πολιτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο Σόντερτορν.

Το πρώτο πρόβλημα για την 54χρονη οικονομολόγο και επικεφαλής της Σουηδικής Φορολογικής Αρχής θα είναι να πάρει την έγκριση από το Κοινοβούλιο.

Πριν από δεκαετίες στην πολιτική ζωή της χώρας κυριαρχούσαν οι σοσιαλδημοκράτες. Αλλά η υποστήριξη προς την κεντροαριστερά υποχώρησε σε όλη την Ευρώπη, ενώ στη Σουηδία η άνοδος του λαϊκιστικού, αντιμεταναστευτικού κόμματος των Δημοκρατών έχει διχάσει τις παραδοσιακές συμμαχίες.

Η Άντερσον θα λάβει τη στήριξη από το πρώην κομμουνιστικό Αριστερό Κόμμα και από το Κεντρώο Κόμμα -μέλος μιας δεξιόστροφης κυβέρνησης κατά την περίοδο 2006 – ’14- καθώς και του σημερινού εταίρου της συμμαχίας, των Πρασίνων.

Τα κόμματα αυτά θα πρέπει επίσης να ψηφίσουν τον προϋπολογισμό τον Δεκέμβριο.

Η Άντερσον έχει προαναγγείλει γενναιόδωρα σχέδια δαπανών και μειώσεις στους φόρους εισοδήματος για το 2022. Αλλά δεν μπορεί να μείνουν όλοι ικανοποιημένοι, ούτε να αποκλειστούν οι πρόωρες εκλογές.

«Θεωρώ ότι θα δούμε ένα εντελώς διαφορετικό ύφος ηγεσίας. Ξέρει πώς να συμβιβάζεται […], αλλά θα είναι πολύ πιο άμεση», σχολιάζει η Ανίκα Στράντχολ, υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων στην κυβέρνηση του Λεβέν μέχρι το 2019.

Σκληρή εκλογική διαδικασία το 2022

Ο Λεβέν, ο οποίος θεωρείται δεινός διαπραγματευτής, το μόνο που κατάφερε είναι να κρατήσει υπό έλεγχο τους πολωμένους υποστηρικτές του στη Βουλή στη διάρκεια της επταετούς θητείας του.

Από την άλλη, η Άντερσον, που σε νεαρή ηλικία υπήρξε διακεκριμένη κολυμβήτρια, θεωρείται ευρέως λιγότερο συμφιλιωτική. «Αν θεωρεί ότι έχει δίκιο και κάποιος άλλος άδικο -κάτι που κατ’ αρχήν συμβαίνει πάντα- το ξεκαθαρίζει», δήλωσε στη σουηδική τηλεόραση ο πρώην εκπρόσωπος Οικονομικών του Κεντρώου Κόμματος, Εμίλ Κάλστρομ.

Αν η Άντερσον παραμείνει στην πρωθυπουργία ως τον χειμώνα, αναμένεται μια σκληρή εκλογική διαδικασία το 2022. Η Σουηδία ανέκαμψε από την πανδημία πιο γρήγορα σε σχέση με πολλές χώρες της Ευρώπης, αλλά οι βίαιες συμμορίες και η ανησυχία για το μεταναστευτικό έχουν ενισχύσει την ακροδεξιά.

Ο Λεβέν, πρώην επικεφαλής συνδικάτου και ηλεκτροσυγκολλητής, που μεγάλωσε σε θετή οικογένεια, είχε επαφή με τον λαό. Αντίθετα, Η Άντερσον, αντίθετα, η οποία είναι απόφοιτη ενός από τα καλύτερα πανεπιστήμια της Σουηδίας και έχει περάσει και από το Χάρβαρντ, είναι μάλλον μια τεχνοκράτισσα.

Επίσης, η πανδημία εξακολουθεί να αποτελεί απειλή, ενώ η Άντερσον θα κληθεί να σχεδιάσει με ποιόν τρόπο θα επιτύχει η χώρα τον στόχο των μηδενικών εκπομπών μέχρι το 2045, ενισχύοντας ταυτόχρονα τον τομέα της εργασίας και της πρόνοιας.

Διαβάστε ακόμη

BofA: Οι ελληνικές τράπεζες αποκτούν νέα δυναμική

Νέο «ράλι» στην οικονομία ανοίγει δρόμο για παροχές

Goldman Sachs: Κίνδυνος για μπλακ άουτ τον χειμώνα στην Ευρώπη