Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε «κάπως εκνευρισμένος» από τη συζήτηση σχετικά με μια ευρωπαϊκή ειρηνευτική δύναμη στην Ουκρανία και απέρριψε εκ νέου ως «εντελώς ανάρμοστη» και «άκαιρη» την σχετική συζήτηση. Δήλωσε επίσης αντίθετος στην ανάπτυξη μιας ειρηνευτικής δύναμης χωρίς την συμμετοχή των ΗΠΑ και τάχθηκε για ακόμη μια φορά υπέρ της χαλάρωσης των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων όταν πρόκειται για αμυντικές δαπάνες των κρατών-μελών.

«Είμαι έως και κάπως εκνευρισμένος από αυτές τις συζητήσεις, θέλω να το πω ανοιχτά. Πιθανά αποτελέσματα ειρηνευτικών συνομιλιών που δεν έχουν καν πραγματοποιηθεί ακόμη συζητούνται πάνω στα κεφάλια των Ουκρανών. Αυτό είναι εντελώς ανάρμοστο, για να πω ανοιχτά και ειλικρινά. Είναι μια συζήτηση η οποία δεν αρμόζει στη συγκυρία. Είναι η λάθος στιγμή για το λάθος θέμα», δήλωσε ο καγκελάριος επιστρέφοντας από τη συνάντηση με άλλους ευρωπαίους ηγέτες στο Παρίσι και τόνισε: «Δεν βρισκόμαστε ακόμη σε ειρήνη, αλλά εν μέσω ενός πολέμου ο οποίος διεξάγεται βάναυσα από τη Ρωσία και προωθείται χωρίς καμία αναστολή».

Ο κ. Σολτς τόνισε ακόμη ότι είναι ουσιαστικά αντίθετος στο ενδεχόμενο ανάπτυξης ευρωπαϊκής ειρηνευτικής δύναμης στην Ουκρανία χωρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ. «Δεν πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός της ασφάλειας και της ευθύνης μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Το ΝΑΤΟ βασίζεται στην από κοινού δράση και στην από κοινού ανάληψη ευθύνης. Αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί», πρόσθεσε.

Ο καγκελάριος τάχθηκε επίσης υπέρ της χαλάρωσης των κανονισμών για τις δαπάνες εντός ΕΕ και δήλωσε ότι έχει προτείνει να δοθεί στα κράτη-μέλη μεγαλύτερη δυνατότητα ελιγμών. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει να γίνουν πιο ευέλικτοι και οι κανόνες του χρέους, σημείωσε και ανέφερε ενδεικτικά ότι δεν θα πρέπει να κινείται διαδικασία υπερβολικού χρέους σε βάρος κρατών-μελών τα οποία δαπανούν περισσότερο από 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα, παραβιάζοντας έτσι τις οδηγίες της ΕΕ. «Η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας και πρέπει να συνεχίσει να το κάνει», δήλωσε και επανέλαβε επίσης τη θέση του υπέρ του έκτακτου δανεισμού της Γερμανίας προκειμένου να ολοκληρωθεί ο εκσυγχρονισμός των ενόπλων δυνάμεων και να στηριχθεί η Ουκρανία χωρίς να γίνουν περικοπές σε άλλους τομείς.

Τι συζήτησε ο Μακρόν μετά τη συνάντηση στο Παρίσι με Τραμπ – Ζελένσκι

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι, μετά το πέρας της έκτακτης συνάντησης ευρωπαίων ηγετών στο Παρίσι χθες Δευτέρα, είχε τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με τους ομολόγους του των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο πρόεδρος Μακρόν υπογράμμισε μέσω X ότι «επιθυμούμε ισχυρή και διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία» και προς τον σκοπό αυτό «η Ρωσία θα πρέπει να τερματίσει την επίθεσή της» και ταυτόχρονα «να δοθούν στους Ουκρανούς ισχυρές και αξιόπιστες εγγυήσεις ασφαλείας».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας έκρινε ότι κλειδί της επιτυχίας είναι να εργαστούν «μαζί» όλοι, οι Ευρωπαίοι, οι Αμερικανοί και οι Ουκρανοί. Υπογράμμισε ακόμη ότι «οι Ευρωπαίοι πρέπει να επενδύσουν μαζί, καλύτερα και περισσότερα για την άμυνα και την ασφάλεια τους, τόσο σήμερα όσο και αύριο».

Αυτό σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να επιταχύνουν την εφαρμογή των χρονοδιαγραμμάτων τους για την ενίσχυση της εθνικής κυριαρχίας τους, της ασφάλειας και της ανταγωνιστικότητάς τους, πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος, σημειώνοντας πως εντός των προσεχών ημερών θα συνεχίσει τις επαφές του για τα θέματα αυτά.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Εμάνουελ Μακρόν αναφέρθηκε επίσης ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας σημείωσε μέσω X πως η συνομιλία του με τον Γάλλο πρόεδρο ήταν «μακρά». Τον ενημέρωσε, πρόσθεσε, για επαφές που είχε «με άλλους ηγέτες, όχι μόνο της Ευρώπης», ενώ ταυτόχρονα συμφώνησαν ότι «μια εύθραυστη κατάπαυση πυρός θα ήταν μία ακόμα εξαπάτηση» από πλευράς της Ρωσίας, που «θα μπορούσε να αποτελέσει πρελούδιο νέου πολέμου εναντίον της Ουκρανίας και άλλων ευρωπαϊκών εθνών».

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε ακόμη πως συμφώνησε με τον Γάλλο πρόεδρο ότι όποιες εγγυήσεις δοθούν στην Ουκρανία θα πρέπει να είναι ισχυρές και αξιόπιστες.

Από την πλευρά του, αναφερόμενος στη χθεσινή συνάντηση στο Παρίσι, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε τόνισε ότι «η Ευρώπη είναι έτοιμη να αναλάβει την πρωτοβουλία να παράσχει στην Ουκρανία εγγυήσεις ασφαλείας».

Διαβάστε ακόμη:

Αποκαλύφθηκαν 6,6 δισ. ευρώ αδήλωτων εσόδων με τη διασύνδεση POS και ταμειακών

Ενέργεια: Το φυσικό αέριο πέφτει, αλλά το ρεύμα ανεβαίνει (pics)

Bloomberg: Ο Μακρόν προσπαθεί να φέρει στο ίδιο τραπέζι Ευρώπη, Ουκρανία και Τραμπ για τις ειρηνευτικές συνομιλίες (tweets)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ